Новини

Сьогодні – найкоротший день року. Цікаві факти про день зимового сонцестояння

Для тих, хто живе на півночі від екватора, зимове сонцестояння знаменує добу із найкоротшим світловим днем за рік.

Саме у цей час починається астрономічна зима – на відміну від метеорологічної – і з часів античності ця дата у багатьох культурах світу оповита ритуалами, фестивалями та легендами.

Для жителів Північної півкулі зимове сонцестояння 2021 року відбудеться у вівторок, 21 грудня, рівно о 17:58 за Києвом.

Саме у цей час Північний полюс спрямований у протилежний від Сонця бік, знаменуючи початок зими у Північній півкулі.

На півночі у цей час Сонце знаходиться у найнижчому положенні на небі, найближче до горизонту за рік – отже, дає найменше годин сонячного світла за день.

Зимове сонцестояння зазвичай припадає на 21 або 22 грудня.

Скільки триває найкоротший день?

Знову ж таки, це залежить від того, де ви знаходитесь.

Ящо ви робитимете вимірювання у Гринвіцькій обсерваторії у Лондоні, то побачите, що найкоротший день триває 7 годин 49 хвилин та 43 секунди – це менше половини денного світла, яке ми отримуємо під час літнього сонцестояння!

І цей день стає усе коротшим, чим ближче ви підбираєтеся до Північного полюса: в Ісландії між сходом і заходом сонця проходить лише 2 години 14 хвилин.

Але для тих, хто живе поруч з Екватором, різниця буде майже непомітною.

У Києві сьогодні день триває 8 годин і 19 секунд.

День зимового сонцестояння вважається особливим і містичним у багатьох культурах. Слов’яни вважали цей день зародженням нового року. Цю дату вважали небезпечною через велику кількість злих духів. Щоб захиститися від зла, в будинку розвішували ялинові гілки.

21 грудня у наших предків був першим днем зими і нового року. Перший зимовий місяць називали Колядень на честь бога Сонця. У день зимового сонцестояння співали колядки, влаштовували гулянки і ярмарки, славили Сонце і день. Обов’язково розпалювали велике багаття на вулиці. Ці традиції частково збереглися до наших днів.