Новини

Сміливість бути українцем: до Дня Незалежності ввели в обіг нову пам’ятну монету

Національний банк України до Дня Незалежності ввів в обіг нову пам’ятну монету «Сміливість бути. UA – Сміливість бути українцем».

Про це йдеться на сайті НБУ.

Національний банк України ввів в обіг пам’ятні монети “Сміливість бути. UA”. Вони особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. Сьогодні весь світ точно знає, що сміливість — це бути українцями, — зазначають у Нацбанку.

Читайте також: Підрозділи ГУР здійснили висадку в Криму – Юсов

Щоб підкреслити цю рису, одну із поверхонь срібної монети зробили частково дзеркальною.

Монета має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна унція). Крім того, монета оздоблена локальною позолотою.

На монеті з одного боку розміщено лезо меча, а вгорі — малий державний герб. Це символізує нашу Батьківщину «на вістрі» часу, уваги світу та творення нової світової історії. Інший бік — це сяйна зірка, символ надії, адже українська нація зруйнувала непорушний міфічний «камінь-бетон» непереможності російської армії.

На її аверсі — образ нашої Батьківщини втілено в символ тризуба, що перебуває «на вістрі» часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі — малий Державний Герб України.

На іншому боці монети зображено золотисту зірку (символічна паралель — Вифлеємська зоря), яка завдяки рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) «камінь-бетон» непереможності російської армії, а також вертикальний напис: СМІЛИВІСТЬ БУТИ. UA.