Новини

Що таке стрес і як з ним боротися

Стрес – це захисна реакція організму на зовнішні подразники. Вона проявляється психічно, фізично, емоційно і дає змогу адаптуватися до змін.

У людини стрес часто виникає під час взаємодії із соціумом. Зовнішні чинники сприймаються як загроза добробуту організму. Стрес має не лише реагувати на загрози та руйнуючі чинники, але і повертати до стабільних умов існування.

Читайте також: Знову рекорд: третій день поспіль у Чернігові фіксують максимальні температури

Що відбувається в організмі під час стресової реакції, розповіли у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Мозок, сприймаючи загрозу, сигналізує наднирникам виділяти гормони стресу – адреналін і кортизол. Внутрішні резерви організму активуються, тому підвищується м’язова сила, швидкість реакції, бажання боротися із джерелом небезпеки або втікати від неї. Коли загроза зникає, тіло повертається у розслаблений стан.

Сучасне життя, безперервні інформаційні потоки, глобалізаційні зміни спонукають організм працювати на повну силу. Стресова сигналізація не відключається, і згодом людина виснажується.
Симптоми стресового стану дуже різні й залежать як від обставин, так і від особливостей самого організму. Серйозні травматичні події можуть спричиняти гострий стресовий розлад.
 

Симптоматично стрес (як і стресовий розлад) появляється таким чином:
• Фізичні реакції: труднощі зі сном, напруга, втома, тахікардія, болі, розлади шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
• Емоційні реакції: гнів, тривога, оніміння, сором, порожнеча, зниження здатності відчувати задоволення та ін.
• Когнітивні реакції: кошмари, погана концентрація уваги, нерішучість, занепокоєння.
• Міжособистісні реакції: недовіра, дратівливість, проблеми на роботі, у школі.

Є науково обґрунтовані інструменти, що допоможуть вам боротися з негативними наслідками стресу:
• Усувайте чинники стресу
Якщо це неможливо, переосмислюйте думки щодо нього, це допоможе впоратися з емоціями. Внутрішньо приймайте ситуації поза вашим контролем.
• Розвивайте соціальну підтримку
Підтримуйте друзів та рідних. Взаємодопомога важливий чинник у подоланні стресу.
• Харчуйтеся збалансовано
Поживні речовини дають необхідні сили для подолання стресової ситуації.
• Розслабляйте м’язи
Стрес провокує головні болі, напругу м’язів, біль у спині. Боротися з такими симптомами можна за допомогою розтяжок, масажу, теплих ванн.
• Майте повноцінний сон
Здоровий сон – це підзарядка, відпочинок та відновлення організму, він потрібен
кожному.
• Будьте фізично активними
Під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу (кортизолу), ми відчуваємо піднесений стан та отримуємо більше задоволення від життя.
• Звертайтеся за допомогою до лікаря
Своєчасне медичне втручання допоможе подолати наслідки стресу, пропрацювати наслідки, визначити, як діяти наступного разу.

Пам’ятайте: стреси – часті супутники нашого життя. Важливо навчитися ними керувати, протистояти негативним наслідкам стресу, адже вони впливають на здоров’я та викликають захворювання.