Новини

Рятувальники б’ють на сполох – в області значно зросла кількість пожеж в екосистемах

Останнім часом на Чернігівщині побільшало кількість пожеж в екосистемах, в лісах, луках  та відкритих ділянках. З початку року на території області виникло 817 пожеж, із них сухої трави та сміття – 755 загорянь, 57 пожеж сталося в лісах, 4 – на сільгоспугіддях та одна на торфовищі.

Читайте також: Згорілі та розтрощені будинки: ворог б’є по прикордонню Чернігівщини з різної зброї

Як повідомили на брифінгу у ГУ ДСНС у Чернігівській області, лише за минулу добу на Чернігівщині сталося 27 пожеж в екосистемах: 4 настилу у лісі, 22 сухої трави та 1 стерні. Внаслідок людської недбалості вигоріло майже 55 гектарів землі.

Пожежі мають катастрофічні явища, як для навколишнього середовища, так і для здоров’я та безпеки людей.

Одна з причин таких загорянь є спалювання громадянами сухої рослинності та сміття. Вогнеборці наголошують, що випалювання призводить до руйнування природних екосистем, загибелі диких тварин, забруднення повітря та погіршення якості грунтів.

Окрім того, пожежі можуть вийти з під контролю і загрожувати здоров’ю та життю людей. Так, у Ніжинському районі 26 серпня у вогні на відкритій території загинув чоловік.

Рятувальники також нагадали, що за випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

На порушників очікують значні штрафи. З початку року працівники ДСНС склали 520 адмінпротоколів, на загальну суму понад 800 тисяч гривень.

Рятувальники закликають громадян бути відповідальними і дотримуватися правил пожежної безпеки.