Новини

Понад 90 тисяч гривень за «коштовний вантаж»: мешканку Чернігівщини ошукав «друг» із соцмереж

Поліцейські закликають громадян не перераховувати гроші невідомим особам, які під приводом дружби чи романтичних стосунків втираються в довіру та під різноманітними приводами просять надіслати гроші.

Як повідомили у поліції Чернігівської області, вчора до них звернулась 43-річна мешканка Прилуччини та повідомила, що її ошукав друг із соцмереж.

Читайте також: Вбив співмешканку і забрав прикраси: поліція затримала підозрюваного у вбивстві

Жінка розповіла, що близько місяця тому на «Фейсбуці» їй написав незнайомий іноземець.

Між ними зав’язалося тісне спілкування, після чого чоловік запропонував потерпілій зустрічатись, однак повідомив, що нині він знаходиться закордоном – у Сирії.

Одного дня іноземець розповів, що нібито потрапив під обстріл, зазнав поранення і хоче відправити заявниці на зберігання коштовний вантаж, аби убезпечити його від ворогів. За його словами, він відправив жінці велику суму грошей та золото. За кілька днів жінці надійшло повідомлення з невідомого номера нібито від «агента доставки».

У повідомленні йшлося про те, що коштовний вантаж вже у Львові на митниці, однак треба сплатити «митний збір» та «збір за міжнародну доставку».

Потерпіла погодилась і перерахувала 22 тисяч гривень на невідомий рахунок, а потім ще 22 тисячі гривень трьома платежами у якості різноманітних «комісій».

Після цього їй написав онлайн-друг та знову попросив про допомогу: нібито треба заплатити ще понад 50 тисяч гривень за «золоту ліцензію», оскільки в багажі є золото.

Загалом, довірлива жінка перерахувала на невідомі банківські рахунки понад 90 тисяч гривень.

Лише після цього вона вирішила зателефонувати «гарячу лінію» митниці, де дізналася, що жодного вантажу з-за кордону їй не надходило.

Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася по допомогу до поліції.

За цим фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).