Новини

Платники Чернігівщини за 4 місяці сплатили  10,4 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску 

До бюджетів усіх рівнів Чернігівської області платниками податків у січні-квітні 2024 року сплачено 6,5 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Це на 6,5 % (на 400 млн грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2023 року. Єдиного соціального внеску надійшло 3,9 млрд гривень (зростання на 13 %).

Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: Інвестиційна група Roosh вклала до 10 мільйонів доларів в одну компанію

Зокрема, до державного бюджету спрямовано 3,7 млрд грн, що становить 56,6 % загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – майже 2 млрд грн, податку на додану вартість – 898 млн грн, рентних платежів за користування природними ресурсами – 396 млн грн та податку на прибуток – 321 млн грн.

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків забезпечено 2,8 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 1,7 млрд грн, єдиного податку – 558 млн грн, податку на майно – майже 317 млн грн. У співставних умовах (з врахуванням внесених до законодавства змін щодо порядку спрямування податку на доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців) спостерігається зростання доходів місцевих бюджетів на 20,2 % у порівнянні з відповідним періодом 2023 року від збільшення надходжень податку на доходи у вигляді заробітної плати, єдиного податку, рентної плати за користування природними ресурсами, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції.

За січень-квітень 2024 року найбільшу частку у надходженнях податків, зборів та платежів до Зведеного бюджету Чернігівської області становить сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:

– державне управління, оборона, охорона правопорядку, освіта та охорона здоров’я – 32,8 %,

– сільське та лісове господарство – 16,4 %,

– переробна промисловість – 10 %,

– добувна промисловість – 7,8 %,

– оптова і роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 7,2 %,

– діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 4,5 %,

– будівництво – 1,9 %.