Новини

Платники Чернігівщини сплатили у 2023 році майже 31 млрд  гривень податків, зборів та єдиного внеску

Платниками податків Чернігівської області до бюджетів усіх рівнів у 2023 році сплачено 19,3 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Це на 20,9 % перевищує факт надходжень 2022 року. Єдиного соціального внеску надійшло 11,6 млрд грн (зростання до надходжень попереднього року на 25,8 %).

Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: На Чернігівщині притягнули до відповідальності жінку за жорстоке поводження з собакою

Зокрема, до державного бюджету спрямовано 9 млрд грн, що становить 46,7 % загальної суми сплачених податків. Значна частина доходів державного бюджету забезпечена від надходжень податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 4,4 млрд грн , податку на додану вартість – 2,3 млрд грн, рентних платежів за користування природними ресурсами – 1,3 млрд грн та податку на прибуток – 0,9 млрд грн. Сума сплачених до державного бюджету податків зросла на третину (+2,3 млрд грн) порівняно з надходженнями 2022 року. Без врахування спрямування у IV кварталі 2023 року податку на доходи з грошового забезпечення військовослужбовців до спеціального фонду державного бюджету у сумі майже 1,2 млрд грн, суб’єкти господарювання сплатили на рахунки державного бюджету, відкриті для Чернігівської області, на 16 % більше податків у порівнянні до 2021 та 2022 років.

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків забезпечено 10,3 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 7,6 млрд грн, єдиного податку – 1,2 млрд грн, податку на майно – майже 0,8 млрд грн. Факт попереднього року перевищено на 11,7 % або на 1,1 млрд гривень (не зважаючи на діючі у 2023 році норми законодавства щодо наявності пільг по сплаті окремих податків та щодо перерозподілу коштів між бюджетами по ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців).

За 2023 рік найбільше надходжень податків, зборів та платежів до Зведеного бюджету Чернігівської області забезпечено суб’єктами господарювання по таких галузях:

– державне управління, оборона, охорона правопорядку, освіта та охорона здоров’я – 38,9 %,

– сільське та лісове господарство – 15,5 %,

– переробна промисловість – 10,1 %,

– добувна промисловість – 8,7 %,

– оптова і роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 5,9 %,

– діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 4,3 %,

– здавання під найм нерухомості та надання послуг юридичним особам – 2,7 %;

– будівництво – 1,5 %.