Новини

ОПОРА про вибори

Featured Video Play Icon

11 вересня у прес-центрі ” Чернігівський вибір” йшлося про перші результати виборчої кампанії в області. Говорили про випадки дочасної агітації та недоліки формування виборчих комісій та округів. Учасники прес-конференції звернули увагу на те, що зовнішня реклама багатьох партій з’явилася задовго до офіційного старту виборчої кампанії. В області вже сформовано 22 територіальні виборчі комісії, серед яких 16 міських, 5 районних та 1 обласна. Громадянська мережа “Опора” проводить моніторинг місцевих виборів ще з серпня. За словами координаторки Громадянської мережі «Опора» Наталії Висіканець, виборчі округи в цьому році сформували вчасно та без суттєвих проблем.

Омбудсменка із захисту виборчих прав Олена Рогова акцентувала увагу на недоліках проведення виборчої кампанії. За даними експертів “Опори” відбулись певні помилки в поширенні інформації про надання можливості зміни виборчої адреси.  

Спеціалісти «Опори» влітку цього року провели всеукраїнське дослідження доступності виборчих дільниць по всій території України. Результати Чернігівської області шокували експертів. Було досліджено 19 дільниць по всій території області, в різних районах, з них 11 знаходилось в сільській місцевості. Оцінювали як територію, прилеглу до дільниці, так і самі будівлі, в яких вони  розміщувались. Жодну з 19 дільниць  експерти громадянської мережі «Опора»   не визнали доступною. Наразі Громадянська мережа «Опора»  продовжує масштабну кампанію спостереження та фіксації перебігу чергових місцевих виборів, які відбудуться уже 25 жовтня. Головна мета організації – це покращення якості виборчої кампанії та попередження порушень.