Новини

Нові правила декретної відпустки: що потрібно знати вагітній

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України підготували пам’ятку для вагітних про те, як іти в декретну відпустку за новими правилами.

– З 10 листопада вагітні жінки можуть самі обирати, коли йти в декретну відпустку: з 30 тижня вагітності або пізніше, – йдеться в повідомленні МОЗ.

Читайте також: Україна повернула тіла ще 94 загиблих Захисників

Тривалість декретної відпустки

У відомстві зазначають, що тривалість відпустки залишається незмінною і становить 126 календарних днів. Однак для жінок, у яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей термін продовжується ще на 14 днів.

Нові правила декретної відпустки

Отже, ось що потрібно зробити вагітній жінці для оформлення декретної відпустки за новими правилами.

1. Вагітна самостійно вирішує, коли вона хоче йти у відпустку: або з настанням 30-го тижня вагітності, або пізніше.

2. Про своє рішення вона повинна повідомити лікаря, який веде її вагітність. Якщо жінка хоче відтермінувати відпустку, вона пише заяву, в якій зазначає бажану дату початку своєї відпустки.

3. Якщо вагітна хоче почати відпустку з 30-го тижня, жодних додаткових дій їй робити не потрібно – лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) категорії “Вагітність і пологи” під час огляду.

4. У разі написання заяви лікар сформує МВТН у день, зазначений у заяві жінки, без її фізичної присутності.

5. Якщо пологи відбулися раніше за дату, зазначену в заяві про перенесення початку відпустки, лікар, який приймав пологи, формує МВТН у категорії “Вагітність та пологи” від дати пологів.

6. У будь-якому разі після формування МВТН вагітна отримає смс-повідомлення від ЕСОЗ.

7. Після формування та підписання лікарем медичний висновок автоматично потрапляє до електронного реєстру листків непрацездатності, де на підставі даних з реєстру застрахованих осіб буде сформовано електронний лікарняний.

8. У разі реєстрації в особистому кабінеті застрахованого на порталі Пенсійного фонду України, жінка отримає смс-повідомлення ще й від Пенсійного фонду України з номером електронного лікарняного.

9. Інформація про електронний лікарняний одразу стає доступною в кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України. Додатково жінка може повідомити роботодавця про лікарняний.

10. Перенесення початку декретної відпустки ніяк не впливає на розмір допомоги по вагітності та пологах.