Новини

Нові карантинні правила з 6 грудня: що зміниться?

З 6 грудня в країні починають діяти нові карантинні правила. У МОЗ розповіли, які зміни чекають українців.

Посилення правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян.

З 6 грудня бізнес, який працює в жовтій зоні, має перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест у відвідувачів, шляхом зчитування QR-коду мобільним додатком “Дія”.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею “Порушення правил щодо карантину людей “Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Громадяни, які не отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або не мають негативного тесту чи сертифіката про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

– брати участь у проведенні всіх масових заходів, це стосується культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших заходів;

– відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;

– скористатися послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування, для них будуть закриті бари, ресторани, кафе.

Водночас робота банків, автозаправок, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил – носіння маски та дотримання фізичної дистанції 1,5 метра.

Окрім цього, термін дії “жовтого” сертифіката з 6 грудня стане 30 днів, раніше він становив 120 днів.

“Жовтий” COVID-сертифікат не буде чинним для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епіднебезпеки. 

Додано й нові норми для “зеленої” зони. Зокрема, додалась заборона регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів у міському та внутрішньообласному громадському транспорті у кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння. 

Ця норма також буде чинна і на “жовтому” рівні. Тобто, якщо регіон перебуває на жовтому рівні, то громадський транспорт у конкретному населеному пункті має дотримуватись саме таких правил перевезень.  

У МОЗ нагадують, з 9 грудня набуває чинності наказ про розширення переліку професій, для яких вакцинація є обов’язковою.

Цього разу мова про працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; працівників установ та закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів; працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави («Укрпошта», «Укрзалізниця» та інші).