Новини

На всій території України введуть надзвичайний стан

На всій території України, крім Донецької та Луганської областей, буде запроваджено надзвичайний стан. У вказаних двох областях уже діє особливий правовий режим.

Про це розповів сьогодні на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками сьогоднішнього засідання Ради нацбезпеки та оборони.

Читайте також: У прикордонних районах вводяться додаткові режимні обмеження. Що забороняється?

– На всій території нашої країни, крім Донецької та Луганської областей, буде введено надзвичайний стан, – оголосив він.

Залежно від території та від обставин обласні комісії за участю представників усіх органів місцевої влади будуть ухвалювати рішення, згідно із законодавством про правовий режим надзвичайного стану.

Рішення ще повинна затвердити Верховна Рада України.

Нагадаємо, надзвичайний стан регулюється Конституцією України, тому його введення має бути погоджено Радою національної безпеки та оборони, потім передано до президента, а після підписання президентом — до Верховної Ради.

Існує чотири режими функціонування держави:

  • режим повсякденного функціонування;
  • підвищеної готовності;
  • надзвичайної ситуації;
  • надзвичайного стану.

Введення в країні надзвичайного стану тимчасово обмежує права людей, режим надзвичайної ситуації — ні. Він здебільшого націлений на мобілізацію усіх органів державної влади.