Новини

На Львівщині невакцинована дитина захворіла на правець

Невакциновану дитину з симптомами правця у важкому стані 10 вересня госпіталізували до відділення інтенсивної терапії одної з лікарень Львівської області. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Десятирічний хлопчик пошкодив гострим предметом палець лівої руки 20 серпня, а через два тижні в нього виникли симптоми правця: болі та судоми у м’язах ніг, порушення мовлення та ковтання, тризм (спазм жувальних м’язів).

Читайте також: У Чернігові СБУ затримала хакерів, які ошукали іноземних громадян на 1,2 млн грн

Ситуація виникла через відмову батьків вакцинувати дитину проти правця за календарем профілактичних щеплень. Хлопчику надається весь обсяг лікування.

За сім місяців 2024 року в Україні зареєстровано вісім випадків правця, з яких половина — серед дітей. Один випадок — летальний.

Фахівці ЦГЗУ нагадують батькам: життєво необхідно вчасно вакцинувати дітей проти таких небезпечних інфекційних хвороб, як правець, щоб запобігти важким або й непоправним наслідкам. Ризики смерті від правця без вакцинації, навіть з отриманням медичної допомоги, можуть сягати 80%. Більшість тих, хто одужав, залишаються інвалідизованими, навіть після отримання лікування з використанням найсучасніших методів.

Виникнути правець може після травм із пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника. Якщо поранилися гострим або іржавим предметом, уламком деревини тощо і в рану потрапив бруд — обов’язково потрібно звернутися по медичну допомогу. Звертатись до лікаря необхідно, також при обмороженнях, опіках та укусах тваринами.

Найефективнішим методом запобігання правцю є активна імунізація препаратами, які містять правцевий анатоксин.

Вакциновані хворіють на правець майже в 10 разів рідше за невакцинованих. 88,3% випадків правця в Україні за останні десять років — серед або невакцинованих, або щеплених з порушенням календаря щеплень, або в людей, у яких відсутні документальні дані про щеплення.