Новини

Київські дитячі кардіохірурги обстежили маленьких пацієнтів у Чернігові

Бригада лікарів Інституту серця Міністерства охорони здоров’я України (м. Київ) 21 вересня побувала у Чернігівській обласній дитячій лікарні. Мета візиту – ознайомлення із роботою чернігівських дитячих кардіологів, обстеження маленьких пацієнтів з метою виявлення вроджених вад серця та їх відбір на лікування до київських профільних клінік.

Про це повідомляє Управління охорони здоров’я ОВА.

Читайте також: Джерело безперебійного живлення: заклади освіти Чернігова отримали потужні генератори

Протягом дня київські медики проконсультували понад 60 дітей, частину з яких відібрали на лікування у Києві.

Завідувач відділення дитячої кардіохірургії Інституту серця, заслужений лікар України Василь Карпенко розповідає:

«Ініціатива про приїзд до Чернігова належить нашому керівнику Борису Тодурову. За неповний місяць ми побували у кількох регіонах України, зокрема, у Херсоні, Запоріжжі, Дніпрі з тим, щоб проконсультувати дітей на предмет виявлення вродженої серцево-судинної патології, визначення алгоритмів лікування у нашому інституті. На Чернігівщині ми вперше, хоча наші спеціалісти вже побували у Ніжині, де обстежували дорослих пацієнтів».

За його словами, вроджені вади серця – одна із поширених патологій у дітей. Це і атріовентрикулярний септальний дефект, тетрада Фалло, синдроми гіпоплазії ділянок серця, коарктація аорти тощо. Втім, лікувати таких пацієнтів ефективно і без негативних наслідків наші спеціалісти вміють найкраще в Україні. Проблема оперативного лікування таких дітей полягає у тому, що діти, на відміну від дорослих, до певного віку не відчувають якихось негативних симптомів , а коли трохи дорослішають, вони даються взнаки. Тому саме раннє виявлення такої патології здатне підвищити якість життя дитини. Втім, не всі вроджені вади підлягають саме великій хірургії, часто-густо кардіохірурги застосовують малоінвазивну хірургію, а інколи обмежуються консультаціями та періодичними обстеженнями.