Новини

На Десні відкривається сезон рибальства

Завтра, 20 травня, останній день обмежень, пов’язаних з нерестовою забороною на вилов водних біоресурсів у всіх річках у кореневих водах Чернігівщини, в тому числі на р. Десна.  Про це повідомляє Чернігівський рибоохоронний патруль.

На річках громадянам дозволяється вилов риби з берега та човна, вудками усіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти та спінінгом з блешнею. До 15 червня триває «сезон тиші», тому користуватися човнами з мотором заборонено. Добова норма вилову риби становить 3 кг (за винятком випадків, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову).

Підводне полювання дозволяється гарпунними рушницями (без застосування аквалангів) та при наявності посвідчення підводного мисливця.

Заборонений вилов риби, що занесена до Червоної книги України: стерлядь прісноводна, вирезуб причорноморський, марена дніпровська, бистрянка російська, рибець малий, карась звичайний, минь річковий, ялець звичайний, йорж носар та мінога українська. У 2021 році до Червоної книги занесено: рака товстопалого, вугра європейського, в’язя звичайного та підуста звичайного.

За недотримання вимог Правил любительського та спортивного рибальства порушники повинні будуть заплатити штраф відповідно до ч. 4 ст. 85 КУпАП у розмірі від 340 до 680 грн, і відшкодувати збитки за кожен екземпляр незаконно добутої риби.

Патруль нагадує, що до 31 травня (включно) діє нерестова заборона на р. Дніпро та р. Сож в межах зони контролю патруля області, до 9 червня (включно) – у всіх водосховищах, до 29 червня (включно) – у придатковій системі водойм (озера, протоки, гирла та ін.). Раків ловити заборонено до 29 червня (включно).