Новини

На Чернігівщині зростає захворюваність на сальмонельоз

За 9 місяців цього року в області реєструється зростання захворюваності на сальмонельоз на 70% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Всього зафіксовано 135 випадків, серед захворілих – 20 дітей.

Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Захворювання становить серйозну медичну і соціальну проблему.

Читайте також: Прогноз погоди на вихідні 19–20 жовтня: мінімум опадів та перші заморозки

Епідеміологічну ситуацію щодо сальмонельозу в більшості країн світу і в Україні оцінюють як несприятливу з тенденцією до подальшого погіршання. У європейських країнах, за даними ВООЗ, сальмонели є однією з чотирьох головних причин виникнення діареї, за рік виникає близько 1 млн випадків сальмонельозу, пов’язаних із вживанням продуктів, забруднених S. enteritidis.

Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Мікроорганізми потрапляють у сировину та готові страви при порушенні умов і термінів зберігання: без належного температурного режиму (без холоду), при порушенні технології приготування страв (недотримання температурного режиму), при залученні до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни.

Сальмонели досить стійкі. Вони можуть зберігати життєдіяльність у воді до трьох місяців, у мʼясі та яйцях — до семи місяців, у заморожених продуктах, висушених фекаліях — до двох років. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів. У деяких продуктах бактерії активно розмножуються, при цьому смак і зовнішній вигляд продукту не змінюється.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження.

Механізм передачі інфекції – фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.

Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Після короткого періоду дискомфорту (відчуття нездужання, здуття і бурчання в животі) з’являється озноб зі швидким підвищенням температури тіла, нудота, блювання, болі у животі, діарея, загальна слабість. У разі появи симптомів захворювання лікарі радять негайно звернутися по медичну допомогу і не займайтися самолікуванням.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь  рекомендують:

  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • при зберіганні продуктів у холодильнику необхідно дотримуватися товарного сусідства: готові страви зберігати окремо від сировини, все в закритих ємностях;
  • не готувати страви із запасом на кілька днів, приготовану їжу  бажано вживати одразу; а у випадку повторного споживання піддавати її вторинній термічній обробці, зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які необхідно зберігати  в холодильнику);
  • не готувати в теплий період року багатокомпонентні страви: паштети та  м’ясні салати;
  • при споживанні овочів, фруктів, зелені та ягід їх необхідно добре промити  питною водою;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, поверхневі води);
  • мити руки з милом після контакту з тваринами, після вулиці, перед приготуванням їжі та її вживанням, після відвідування туалету;
  • батьки повинні ознайомити дітей з правилам дотримання особистої гігієни, особливо миття рук;
  • проводити заходи по боротьбі з мухами та місцями їх виплоду.