Новини

На Чернігівщині зафіксовано 4 випадки менінгококової інфекції, троє хворих померли

У Чернігівській області за 5 місяців поточного року зареєстровано 4 випадки менінгококової інфекції.  Нажаль троє хворих померли.

Про це повідомили в Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

В Україні реєструється зростання захворюваності за 4 місяці 2024 року у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року на 15%, серед хворих 77% – це діти до 17 років.

Читайте також: На Чернігівщині з річки Удай дістали тіло потопельника

Найбільш незахищеними від менінгококової інфекції є діти від 0 до 4 років.

Менінгококова інфекція – це гостре і досить небезпечне захворювання, збудником якого є менінгокок (Neisseria meningitidis).

Менінгокок передається аерозольно або ж при прямому контакті з хворою людиною.

У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини.

Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить 4 дні. Для менінгококової інфекції характерно: раптовий, гострий початок з підвищенням температури тіла до 38-40 град.C; виражений інтоксикаційний синдром:  загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах, блідість шкірних покривів. Потім можуть приєднатися інші симптоми: першіння у горлі; хворобливі відчуття при ковтанні, головний біль, закладеність носа, млявість, адинамія, зниження або втрата апетиту. У більшості хворих через декілька годин на шкірі з’являється плямисто-папульозний висип без певної локалізації. Ще через декілька годин на шкірі сідниць,  стегон,  гомілок,  нижньої частини  тулуба  утворюються  геморагічні елементи висипу розміром від 1-2 мм до декількох сантиметрів.  Згодом у  центрі найбільших елементів висипу утворюється некроз. Можуть  спостерігатися крововиливи у склери, слизові оболонки ротогорла, носові, шлункові кровотечі. При блискавичних формах – швидко наростають прояви інфекційно-токсичного шоку, на тілі утворюються гіпостатичні синюшні плями.

Для даного захворювання характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі.

Згідно національного календаря профілактичних щеплень вакцинація від менінгококової інфекції є рекомендованою.

Основними профілактичними заходами є раннє виявлення та ізоляція хворих, своєчасне лікування назофарингітів, санація виявлених менінгококоносіїв, дотримання правил особистої гігієни.