Новини

На Чернігівщині за пів року сплачено 16,2 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску 

До бюджетів усіх рівнів Чернігівської області платниками податків у січні-червні 2024 року сплачено 10 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів.  Це на 9,8 % (на 893 млн грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2023 року. Єдиного соціального внеску надійшло 6,2 млрд гривень (зростання на 15,4 %).

Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: Навчальний рік у школах розпочнеться з 2 вересня  – Денис Шмигаль

Зокрема, до державного бюджету спрямовано 5,8 млрд грн, що становить 57,5 % загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – майже 3,2 млрд грн, податку на додану вартість – 1,3 млрд грн, рентних платежів за користування природними ресурсами – 573 млн грн та податку на прибуток – 549 млн грн.

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків забезпечено 4,3 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 2,7 млрд грн, єдиного податку – 730 млн грн, податку на майно – майже 475 млн грн. У співставних умовах (з врахуванням внесених до законодавства змін щодо порядку спрямування податку на доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців) спостерігається зростання доходів місцевих бюджетів на 19,9 % у порівнянні з відповідним періодом 2023 року від збільшення надходжень податку на доходи у вигляді заробітної плати, єдиного податку, податку на майно, рентної плати за користування природними ресурсами, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції.

За січень-червень 2024 року найбільшу частку у надходженнях податків, зборів та платежів до Зведеного бюджету Чернігівської області становить сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:

– державне управління, оборона, охорона правопорядку, освіта та охорона здоров’я – 34,8 %,

– сільське та лісове господарство – 15 %,

– переробна промисловість – 10,5 %,

– добувна промисловість – 7,5 %,

– оптова і роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 7,1 %,

– діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 4,9 %,

– будівництво – 1,9 %.