Новини

На Чернігівщині можуть ліквідувати два райони: які та чому?

Корюківський та Новгород-Сіверський райони Чернігівщини можуть ліквідувати через невідповідність стандартам Європейського Союзу. Про це заявив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Загалом, окрім Новгород-Сіверського та Корюківського в Україні можуть ліквідувати ще 4 райони. Це, зокрема, Рахівський район (Закарпаття), Верховинський район (Прикарпаття), Косівський район (Прикарпаття) та Вижницький район (Буковини).

«Це не означає, що райони будуть ліквідовані. Тим більш не означає, що це станеться завтра. Але це буде предметом окремих непростих перемовин і в майбутньому (до вступу в ЄС) зміни в цій частині устрою є можливими», – зазначає Віталій Безгін.

Причиною ліквідації, як зазначалося, є невідповідність стандартам. Згідно ним, в межах району повинно проживати не менше 150 тисяч населення.

Микола Силенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України прокоментував цю ситуацію так:

«У європейському законодавстві є директива, що передбачає чисельність населення для районного рівня не менше як 150 тисяч осіб. Але тут два моменти: по-перше, в країнах ЄС є райони менше ніж 150 тисяч осіб; по-друге, щільність (густота) населення в Україні вдвічі нижча ніж в Європі. А в Чернігівській області показник щільності в чотири рази менший, ніж у ЄС. Тому «прямо» копіювати норми європейського законодавства без урахування українських реалій – це не кращий варіант. Треба виходити з необхідності функціонування невеликих районів, а тому спершу варто дати відповідь на запитання: чи зручно нам мати п’ять районів у Чернігівській області? Чи стане краще (гірше), коли їх буде чотири. Після відповідей на ці запитання можна буде рухатися далі. Ще варто не забувати, що ми в умовах воєнного стану. Змінювати ж адміністративно-територіальний устрій усе-таки краще в мирний час, після Перемоги і відновлення територіальної цілісності України».