Новини

Літній спалах коронавірусної хвороби: які симптоми, як захиститись та де знайти інформацію про пункти вакцинації

Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я чітко показують тренд, що зростають випадки ковіду в різних регіонах світу.

За інформацією ДУ «Центр громадського здоровʼя МОЗ»: «Спалах є не тільки в Україні, але в Європейському регіоні загалом. Там теж тенденція до зростання. Особливо через людей похилого віку. В Україні наприкінці липня захворюваність зросла в 5,4 рази порівняно з тим, що було на початку травня. Зараз кожного тижня йде зростання в півтора-два рази. Чи хвиля ростиме, залежить не лише від того, наскільки багато людей буде в тісних колективах і скупченнях, свій вплив має і погода. Якщо серпень буде дощовим, вологість посприяє вірусам».

За даними Національної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України  зараз територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron. Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час секвенування. Ці випадки виявили минулого тижня: два у Києві та один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років.

В області протягом останніх 4 тижнів кількість випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) зростає щотижнево у 2 рази. У м. Ніжин підтверджено швидкими тестами 2 летальні випадки у осіб 65 та 67 років, які мали супутні захворювання (цукровий діабет, ожиріння).

На початку пандемії COVID-19 науковці стверджували, що симптоми хвороби можуть з’явитися протягом 7-10 днів після інфікування. Однак, згідно із результатами нових досліджень, тепер інкубаційний період значно скоротився – до 3-4 днів, залежно від штаму коронавірусу.

  • Симптоми коронавірусної хвороби (COVID-19) – це симптоми загальні для всіх респіраторних захворювань: підвищення температури або лихоманка, кашель, утома; біль у горлі; головний біль; може бути діарея, висипання на шкірі; збліднення пальців рук або ніг (холодні руки або ноги), почервоніння чи подразнення очей.

Якщо турбує утруднене дихання чи задишка; порушення мови чи рухових функцій або сплутана свідомість; біль у грудях необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

У випадку захворювання необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який направить на необхідні обстеження для встановлення діагнозу.

Особи, які звертаються до закладів охорони здоров’я (далі –ЗОЗ) області з респіраторними симптомами, повинні тестуватися на  визначення антигенів до SARS-CoV-2 методом швидких тестів. Якщо у ЗОЗ відсутні швидкі тести, необхідно звертатися з направленням від лікаря до вірусологічної лабораторії ДУ «Чернігівський ОЦКПХ» (м.Чернігів, вул. Любецька 11-А) для взяття матеріалу і проведення дослідження методом ПЛР для виявлення РНК SARS-CoV-2.  У разі, якщо ви звернетесь без направлення – дослідження платні.

  • Після одужання особи скаржаться на втому, порушення пам’яті, сну. Постковідні ускладнення можуть обернутися важкими патологіями: ураженням головного, спинного мозку з розвитком деменції, інсульту, енцефаліту, мієліту, полінейропатії (ураження периферійних нервів), тромбоз судин.

Найкращий захист від коронавірусної хвороби (COVID-19) – це вакцинація.

Вакцинацію від коронавірусної хвороби (COVID-19) можна зробити безкоштовно у закладах охорони здоров’я. У області є достатня кількість вакцини від COVID-19 – Comirnaty, виробник Pfizer Belgium. Вакцинація це надійний спосіб уберегти себе від важкого перебігу чи смерті від COVID-19.

Міністерство охорони здоровʼя України оновило рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19: для більшості людей достатньо зробити одне щеплення. Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику:

☛ дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання; 

☛ вагітним; 

☛ людям, старшим за 60 років; 

☛ дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;

☛ представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням (https://bit.ly/3WGy8Dv) або зателефонувавши до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Крім вакцинації дуже ефективні нефармацевтичні заходи, які уповільнюють поширення респіраторних вірусів серед населення. Ці заходи доступні та маловартісні.

Щоб уберегти себе від захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19)  необхідно:

 –       дотримуватись особистої гігієни: мити руки з милом або обробляти їх антисептичним засобом із вмістом спирту не менше 60-70%; регулярне миття рук зменшує передачу вірусів, які спричинюють ГРВІ, це є найефективнішим засобом попередження хвороби у дітей;

–        уникати скупчень людей, дотримуватись соціальної дистанції в громадських місцях,

–        користуватися одноразовими масками/респіраторами в місцях скупчення людей ( магазини, поліклініки, аптеки),

–        підвищувати опірну здатність організму (прогулянки на свіжому повітрі, прийняття вітамінів),

–        регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

–        якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати).

Піклуйтесь про своє здоров’я! Будьте здорові!