Новини

Готель «Слов’янський» приватизують на прозорому аукціоні 

Готель “Слов’янський”/ Фото ФДМУ

Наразі Фонд держмайна готує об’єкт зі стартовою ціною 50,99 млн грн у Новгород-Сіверському до приватизації. Орієнтовна дата аукціону — 6 листопада 2021 року. 

Розкішний готель із мармуровим облицюванням всередині та краєвидом на заплаву Десни збудували у Новгород-Сіверському у 2004 році всього за 6 місяців. Його площа — майже 5 тис. кв метрів. 

Збудували готель за ініціативою тодішнього президента України Леоніда Кучми, який сам родом із Новгород-Сіверщини. У 2004-му на Чернігівщині відбувся фестиваль, у якому взяли участь президенти України, Білорусі та Росії. Саме у готелі відбувся урочистий обід. 

У готелі на сьогодні є номери 4-х типів: стандарт, напівлюкс, люкс, апартаменти. Кожен номер обладнаний кондиціонером, сейфом, і окремою ванною кімнатою з цілодобовим водопостачанням. У будівлі працює супутникове телебачення та інтернет. На додачу у «Слов’янському» є конференц-зала, ресторан на дві зали  салон краси, тренажерний зал, більярд-клуб, турецька лазня, сауна з басейном та диско-бар.

Готель має вигідне розташування поблизу Спасо-Преображенський монастиря (XI-XII ст.) За 2 кілометри знаходиться автовокзал. На відстані 100 м від готелю розміщений стадіон, який у разі потреби можна використати для посадки гелікоптера. Крім того, Новгород-Сіверський — туристичне місто з багатою історичною спадщиною, а тому попит на подібну установу тут є. 

Утім, впродовж останніх кількох років «Слов’янський» є збитковим. Попри те, що активи готелю добре збереглися, приміщення потребує осучаснення та реконструкції. По суті, це велика площа, на якій всього 30 апартаментів із ремонтом початку 2000-х. Завантаженість готелю складає до 30% взимку та 15-20% влітку. Щороку з обласного бюджету потрібно було дофінансовувати близько 500 тис грн на утримання підприємства. У 2020-му році, зокрема й через пандемію Covid-19, борг «Слов’янського» становив понад 5 млн грн. Наразі кредиторська заборгованість підприємства — 1,7 млн грн.

Готель “Слов’янський” всередині/ Фото ФДМУ

«На сьогодні готель діє, але є збитковим. Саме тому його приватизація є необхідною. Перш за все, держава не є власником, який має володіти готелями: це не готельєр, а суб’єкт, який врегульовує інші відносини. Саме тому підприємства, які не є стратегічними, ФДМУ сьогодні активно реалізовує. Приватизація готелю дасть новий поштовх для його розвитку, нові робочі місця, привабить туристів, а також простимулює розвиток Новгород-Сіверського краю», — прокоментувала Юлія Амельченко, заступниця начальника управління Регіонального відділення Фонду державного  майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях.

ЄМК готелю потребує нового зацікавленого приватного власника, який розвиватиме його як прибутковий бізнес, а також погасить вже наявну заборгованість. Саме тому вже у листопаді 2021-го на комплекс чекає приватизація.

Нагадуємо, що у вересні 2020-го у межах малої приватизації відбувся продаж готелю «Дніпро» у Києві, що приніс до бюджетів 1,1 млрд грн. Тому «Слов’янський», що розташувався у туристичному місті на Чернігівщині, нарешті також матиме можливість отримати нового власника та шанс на розвиток.     Слідкувати за об’єктом можна на ресурсі Фонду держмайна privatization.gov.ua.