Новини

Фішингові сайти: шахраї обдурили двох чернігівців на 44 тисячі гривень

Ще двоє чернігівців стали жертвами шахраїв. Про це повідомляє поліція області.

Вчора поліція прийняла заяви від двох чернігівців, що постраждали від схожих шахрайських дій. Обидва на популярному сайті безкоштовних оголошень розмістили пропозиції з продажу товару, а коли оформлювали доставку за посиланням «покупця» — втратили значні суми грошей.

Читайте також: Чернігівську стрільчиню Олену Костевич нагородили орденом Ярослава Мудрого

Як пояснив поліцейським 50-річний потерпілий чернігівець, він розмістив на Інтернет-платформі безкоштовних оголошень інформацію про продаж спортивного велосипеда. З ним зв’язався покупець, і після тривалої переписки у «Вайбері» відправив посилання нібито для оформлення доставки.

Перейшовши за цим посиланням, заявник ввів секретні дані своєї банківської картки. Пізніше, перевіривши баланс, чоловік виявив, що з його рахунку зникло 14 тисяч гривень.

Виявилось, що посилання було фішинговим (тобто замасковане під справжній сайт). Тож потерпілий, не усвідомлюючи цього, власноруч надав шахраю доступ до своїх банківських рахунків.

У подібну халепу втрапив і 22-річний мешканець Чернігова. Юнак розмістив на тій же платформі оголошення про продаж взуття. Покупець зв’язався з ним у месенджері «Телеграм». Подальші події розвивалися ідентично, ось тільки продавець у підсумку втратив значно більшу суму — 30 тисяч гривень.

Усвідомивши, що їх ошукали, обидва потерпілі звернулися по допомогу до поліції. Відкрито кримінальні провадження за частино 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Нині поліцейські розшукують причетних до шахрайських дій.