Новини

Дві сторони медалі

З однієї –  батьки, які хочуть відміни дистанційного навчання, нагадаємо,  вони з плакатами мітингували  4 листопада під стінами  Чернігівської міської ради, з іншої сторони – здоров`я вчителів та ризики оголошення чергового  локдауну.

 Це предметно обговорювали на оперативній нараді у міського голови. 

  •  Я сам як батько готовий стояти з таким самим плакатом, «Поверніть дітей у школи», аби я не розумів іншу статистику пов’язану з медичним напрямком, – акцентував Владислав Атрошенко.

Нагадаємо, наразі у Чернігові очно навчаються лише учні 1-4 класів. При цьому частину предметів, аби скоротити час перебування дітей у навчальному закладі, викладають дистанційно. Учні 5-11 класів гризуть граніт науки онлайн.

Як результат, кількість хворих на коронавірус  у ЗНЗ міста  знизилася.

  • По школам: на лікарняному з підтвердженим COVID-19 знаходиться 27 педагогів, що становить 1% із загальної кількості (3099 осіб), та 18 дітей. Нових випадків за тиждень: 2 педагога, 1 дитина, – повідомив очільник профільного управління ЧМР Василь Білогура.

При цьому ситуація  у дитячих садочках Чернігова, які працюють у звичному режимі, більш критична ніж у школах. Захворіло близько  9 % від загальної кількості працівників (2935).

На самоізоляції – 7 груп, повністю закриті 4 дитсадка: ДНЗ №57 – до 10 листопада включно, ДНЗ №22 і №17 – до 13 листопада, ДНЗ №24 – до 16 листопада, – проінформував Василь Білогура.

– Бачимо динаміку захворюваності: дошкільні заклади, які працюють – маємо 257 хворих працівників (це вихователі й технічні працівники) з трьох тисяч. І маємо при дистанційному навчанні в школі 27 хворих на ковід вчителів з теж приблизно трьох тисяч. Я переконаний: якби ми пішли по шляху очного навчання – зараз би зупинилися  через відсутність учителів,- прокоментував цю статистику чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Як повідомив Василь Білогура, у  Житомирі та Ужгороді теж навчаються дистанційно. У Вінниці та Одесі – визначаються точково по закладах, в залежності від ситуації, у Києві (який у “помаранчевій зоні”) –   теж підходять індивідуально. У Чернігові такі глобальні рішення приймаються на засіданнях педагогічних рад навчальних закладів. Враховуючи те, що Чернігів  поки що залишається у ” червоній карантинній зоні” по Covid- 19  і на порозі вже  не тільки сезонне ГРВі, але й грип, на оперативній нараді аналізували економіку і  витрати, які несуть на опаленні ЗНЗ.  Це  близько 80 мільйонів гривень за сезон.

Розробити механізм, який забезпечить  оптимізацію витрат на теплопостачання у закладах освіти Чернігова, – таке доручення дав Владислав Атрошенко профільним керівникам.