Новини

Доступні ліки: перелік безоплатних препаратів розширюється

З 1 жовтня в Україні до програми «Доступні ліки», за якою держава відшкодовує вартість медикаментів, будуть внесені препарати для пацієнтів із розладами психіки та поведінки.

Про це повідомили у Національній службі здоров’я України (НСЗУ). Йдеться про такі захворювання, як епілепсія, шизофренія, ПТСР, депресія, афективні та невротичні розлади.

Пацієнти із такими розладами зможуть з 1 жовтня отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою у будь-якій аптеці, яка працює за відповідним договором з НСЗУ. Вартість ліків аптеці відшкодує держава.

В НСЗУ зазначають, що такий механізм відшкодування вже успішно працює понад два з половиною роки. Зокрема, це стосується ліків для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу.

Щоб отримувати препарати за програмою «Доступні ліки», необхідний електронний рецепт. Його для пацієнтів з епілепсією та невротичними розладами зможе виписати невролог або психіатр, в тому числі і дитячі лікарі за цими спеціальностями.

Щоб з 1 жовтня мати змогу користуватись програмою, пацієнтам із розладами психіки та поведінки потрібно найближчим часом відвідати свого лікуючого лікаря – невролога чи психіатра. Це необхідно, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я.

Для звернення до психіатра електронне направлення не потрібне.