Новини

Дощі та грози – Рятувальники попереджають про погіршення погоди

10 червня по м. Чернігову та області очікуються грози(І рівень небезпечності, жовтий).

Про це інформують у ГУ ДСНС у Чернігівській області.

За їх інформацією, очікується мінлива хмарність, вночі місцями невеликий дощ, вдень короткочасний дощ, гроза. Вітер північний 5-10 м/с.

Температура вночі 10-15º, вдень 20-25º тепла.

По місту температура вночі 12-14º, вдень 21-23º тепла.

Водночас,в лісах області зберігається пожежна небезпека 2 класу (мала пожежна небезпека), місцями 4-5 класу (висока та надзвичайна пожежна небезпека).

Рятувальники нагадують основні правила поведінки під час грози та сильного вітру.

Якщо ви перебуваєте у приміщенні: негайно зачиніть всі кватирки, вікна, двері; вимкніть електроприлади з розетки; перебувайте подалі від вікон, електроприладів, будь-яких металевих предметів; у квартирах не користуйтеся водогоном; утримайтеся від дзвінка по телефону.

Якщо гроза застала вас на вулиці, у полі, на річці: не ховайтеся у невеликих спорудах, наметах, серед острівців дерев – краще сховатися у будь-якому заглибленні; бігти до сховища слід нешвидко і злегка пригнувшись; перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, тим самим звузивши площу можливого ураження зарядом; негайно треба позбутися всіх речей, що є при вас (знаряддя праці, годинники тощо); не лягайте на землю – сядьте, злегка нагнувши голову; якщо гроза застала вас у човні на водоймі, найбезпечніше вибратися з води на берег; якщо це неможливо, то намагайтеся сидіти в човні нерухомо, витягнувши весла, а вплав слід добиратися повільно, не розмахуючи руками.

Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує.

Всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому, в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть. Втім, найліпший спосіб не потерпати від грози – уникнути виходу на вулицю взагалі і пересидіти негоду вдома.