Новини

COVID-19 у Чернігові

У Чернігові, як і в Україні загалом, зараз розпочата кампанія щодо активної підготовки для проведення масової вакцинації населення проти Covid-19. Мобільні бригади закладів охорони здоров’я міста наразі знаходяться в Києві на навчанні, яке проводиться за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Це семінар, який присвячений підготовці до першого етапу вакцинації. Також Міністерство охорони здоров’я України внесло певні зміни у «дорожню карту». Але наразі ще немає точної інформації щодо кількісних показників вакцини. Повідомляє Прес-служба Чернігівської міської ради.

Про це повідомила заступниця начальника управління охорони здоров’я міської ради Ольга Малець на щотижневій розширеній нараді в міській раді сьогодні, 16 лютого.

У зв’язку з недостатньою поінформованістю та досить серйозним суспільним інтересом до цього питання, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко доручив підготувати на чергову сесію звернення Чернігівської міської ради до Кабінету Міністрів України та Головного санітарного лікаря з проханням чітко повідомити про більш конкретні терміни отримання та кількість вакцин, які може очікувати Чернігів, і запитанням, чи може місто придбати якусь кількість вакцин самостійно для своїх мешканців.

– З міркування логістики, місто не зможе самостійно укласти контракт з будь-яким виробником, самостійно привезти вакцину та розмитнити її і т.д., бо це буде вакханалія. Це повинно приходити в Україну по лінії МОЗ, і якимось способом розподілятися, – зазначив міський голова. Разом з тим, профільне міське управління має відслідковувати таку можливість, доручив він.

За словами Ольги Малець, загальна ситуація у Чернігові щодо поширення захворюваності на Covid-19 зараз стабілізувалася. Наразі у міських лікарнях, які визначені для госпіталізації таких хворих, перебуває 121 пацієнт з підозрами та встановленим діагнозом Covid-19. На кисневій підтримці знаходиться 61 особа, на ШВЛ-апаратах – 2 пацієнта.

Міський голова також додав, що наразі потрібно інформаційну політику продовжувати в м’якому форматі. Зокрема, звертатися до чернігівців, щоб вони дотримувалися усіх необхідних заходів карантинного характеру. У першу чергу, часто мити руки, мінімум контактів, дотримуватися дистанції та носити маски.

– Важливо розуміти, що людина заражається тоді, коли спілкується з уже інфікованою людиною, яка цього може ще не розуміти. Адже інкубаційний період триває декілька днів, коли немає ні температури, ні інших симптомів. Тож я прошу, періодично показувати людям, як деякі люди важко перенесли це захворювання, яке є небезпечним. Тому бажано дотримуватися усіх заходів епідеміологічної безпеки. Але економіка повинна працювати, ми повинні дивитися вперед. Я вважаю, що тільки це є розумним шляхом, коли люди будуть працювати і заробляти кошти, економіка буде працювати і будуть бюджетні надходження, – підкреслив Владислав Атрошенко.