Новини

«Чернігів стародавній» очолила колишня директорка «Гетьманської столиці»

Колективу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» представили нового генерального директора Наталію Реброву. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Сьогодні перед заповідником особливі виклики, повʼязані зі збереженням спадщини, яка руйнується через чинники пов’язані з війною, а також внаслідок безвідповідального ставлення тимчасових користувачів, які і понині у судових процесах намагаються повернути ці ж об’єкти в користування релігійній громаді Української православної церкви. Наразі потрібно сформувати реальний план дій для оптимізації усіх процесів та перетворення заповідника у потужний культурно-освітній центр. На жаль, до закінчення війни мова не йде про повне відновлення, але працювати в цьому напрямку потрібно вже зараз», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Читайте також: 21 травня – які свята відзначають в Україні та світі

Очільник мінкульту також відвідав Троїцький собор, який входить до заповідника. Це визначна пам’ятка доби Гетьманщини у Чернігові, збудована коштом Івана Мазепи. Сьогодні Троїцький монастир в Чернігові – єдине місце в Україні, яке повністю звільнене єпархією УПЦ МП. Отже, керівництво заповідника разом з МКІП має втілити комплексне рішення не тільки з реабілітації пам’яток після безвідповідального користування, а й повернути до життя та відповідного використання всього комплексу.

Реброва Наталія Борисівна закінчила Чернігівський державний педагогічний інститут імені Т. Г. Шевченка. В 2021 році здобула науковий ступінь «кандидат історичних наук» в Національному університеті «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка.

З 1997 року Наталія Реброва почала працювати у заповіднику «Гетьманська столиця» у Батурині. Спочатку науковим співробітником, а з 2002 року була призначена на посаду Генерального директора заповідника, на якій працювала до 15 травня 2024 року.

Відтепер вона очолюватиме Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Це науково-дослідний та культурно-освітній заклад архітектурно-історичного спрямування. Він об’єднує комплекс нерухомих і рухомих пам’яток матеріальної та духовної культури, які становлять виняткову історичну, мистецьку, художню та наукову цінність.

Сьогодні майновий комплекс заповідника включає 26 пам’яток національного значення, а загальна площа заповідника становить понад 26 га. Майновий комплекс включає 36 об’єктів.

Нагадаємо, історичний центр Чернігова, міста з тисячолітньою історією, є кандидатом на внесення до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Наразі вже стартує робота над опрацюванням номінаційного досьє щодо культурного ландшафту міста середмістя Чернігова.