Новини

На Чернігівщині з початку року від Covid-19 померла 51 людина

Від початку 2024 року на Чернігівщині зареєстровано 51 летальний випадок у осіб з лабораторно підтвердженою коронавірусною хворобою, зокрема тих, що мали супутні захворювання серцево-судинної, легеневої систем, онкологічні захворювання, цукровий діабет. 80%  – особи старше 65 років.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Часник і пара над картоплею: чи допомагають народні методи у лікуванні грипу та застуди

Фахівці зазначають, що до закладів охорони здоров’я звертаються, якщо людині необхідний лікарняний або важкі симптоми захворювання. Решта хворих «списують» свої симптоми захворювання на втому (у т. ч. через відсутність нормального відпочинку у зв’язку з війною), за медичною допомогою не звертаються, а отже, продовжують розповсюджувати Covid-19 і наражати на небезпеку осіб з груп ризику.

Симптоми коронавірусної хвороби – це симптоми, загальні для всіх респіраторних захворювань: підвищення температури або лихоманка, кашель, утома; біль у горлі; головний біль; може бути діарея, висипання на шкірі; збліднення пальців рук або ніг (холодні руки або ноги), почервоніння чи подразнення очей.

Якщо турбує утруднене дихання чи задишка; порушення мови чи рухових функцій або сплутана свідомість; біль у грудях необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

У випадку захворювання необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який направить на необхідні обстеження для встановлення діагнозу.

Особи, які звертаються до закладів охорони здоров’я області з респіраторними симптомами, повинні тестуватися на  визначення антигенів до SARS-CoV-2 методом швидких тестів. Якщо у лікарні відсутні швидкі тести, необхідно звертатися з направленням від лікаря до вірусологічної лабораторії ДУ «Чернігівський ОЦКПХ» для проведення дослідження методом ПЛР.  У разі звернення без направлення – дослідження платні.

Після одужання особи скаржаться на втому, порушення пам’яті, сну. Постковідні ускладнення можуть обернутися важкими патологіями: ураженням головного, спинного мозку з розвитком деменції, інсульту, енцефаліту, мієліту, полінейропатії (ураження периферійних нервів), тромбозу судин.

Найкращий захист від коронавірусної хвороби (COVID-19) – вакцинація.