Новини

Забруднення Сейму та Десни: ситуація на річках сьогодні

Станом на 19 вересня якість води на річці Десна у місцях водозаборів на Київщині у межах норми. Для водозабезпечення Київщини загроз немає. Про це повідомляє Міністерство охорони довкілля та природних ресурсів України на сторінці у ФБ.

Щодо річки Сейм, на Сумщині зберігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу. Ймовірне джерело забруднення – на території росії.

Дивіться також: Самоорганізувалися: як мешканці чернігівської Бобровиці збирають мертву рибу на Десні

Найгірші показники фіксуються на ділянці с.Пруди – с.Мутин. Хімічне споживання кисню у порівнянні з минулою добою знизилось на 29 одиниць та становить 112 міліграм на дециметр кубічний біля с. Пруди, та 102 міліграм на дециметр кубічний біля с. Мутин. Розчинений кисень зріс до 0,14-0,34 міліграм на дециметр кубічний. Азот амонійний перебуває в межах норми.

На Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм. Всі досліджувані показники перебувають у межах нормативів окрім марганцю в пункті м. Батурин. тут він перевищує норму в 1,2 рази.

Вміст розчиненого у воді кисню становить 7 міліграм на дециметр кубічний, показник хімічного споживанню кисню перебуває в межах 26-26,7 міліграм на дециметр кубічний. По азоту загальному, залізу загальному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах. Розчинений кисень у всіх пунктах перебуває в межах норми. У місті Остер хімічне споживання кисню становить 33 міліграми на дециметр кубічний. Вміст азоту амонійного, марганцю, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Чернігівській області, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.