Новини

На Чернігівщині майже на 17% зросла захворюваність на вірусні гепатити

В Чернігівській області за 6 місяців поточного року фіксують зростання захворюваності на гепатити на 16,8%. Реєструються поодинокі випадки вірусного гепатиту А (всього 9), джерело інфекції не встановлено, хворі перебували за межами області.

Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Російські окупанти з мінометів та артилерії вдарили по прикордонних громадах Чернігівщини

Вже другий рік реєструється зростання захворюваності на хронічні вірусні гепатити С: за 2023 рік – у 4,4 рази, за 6 місяців поточного року – на 10,0%.

Наразі в Україні реєструється зростання захворюваності на всі види вірусних гепатитів: за 5 місяців цього року на 51%, в т. ч. вірусний гепатит А у 5,3 рази, гострий вірусний гепатит В – на 18,0%,гострий вірусний гепатит с на 28%, хронічний вірусний гепатит В – на 41%, хронічний вірусний гепатит С – на 44%.

Існує п’ять основних вірусів гепатиту — типи A, B, C, D і E. Кожен із цих типів може мати серйозні наслідки для здоров’я. Зокрема, гепатити В і С призводять до розвитку хронічного захворювання у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки

Про те, що гепатит – глобальна проблема охорони здоров’я красномовно свідчать наступні сумні факти: близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі (тобто близько двох мільярдів) інфіковані вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С. Більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання, на якому життєвому етапі у них може розвинутися важка або смертельна форма, і вони можуть передавати інфекцію іншим людям.