Новини

Перехід на літній час 2020: коли переводити годинники

У ніч з 28 на 29 березня Україна перейде на літній час.  Рівно о 03.00 українці переведуть стрілки годинника на годину вперед. Тож, вставати доведеться раніше.

Датою переходу на літній час щорічно є остання неділя березня і остання неділя жовтня при переході на зимовий час. Переведення годинників здійснюється для того, щоб людина могла працювати довше і використовувати при цьому менше штучного освітлення. На думку вчених, людський організм набагато легше переносить перехід на зимовий час, ніж на літній.

До слова, вперше переводити годинник запропонували у 1784 році. Це зробив посол США у Франції Бенджамін Франклін. Рішення було прийняте з метою економії свічок. Винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Уіллету. В Україні годинник переводять з 1981 року.


На сьогоднішній день існує багато суперечок про доцільність зміни часу і його негативний вплив на здоров’я людей. Адже коли переводять годинники, людині необхідний певний період для адаптації і перебудови організму на новий ритм життя. Таким чином, переведення годинників на літній час часто провокує перебої в режимі сну, збільшення втоми, зниження захисної реакції організму, прояв стресів. До того ж цей день припадає саме на період Великого посту і сезон авітамінозу, коли організм ослаблений після зимового сезону.

Щоб легше адаптуватися до нового режиму, медики радять дотримуватися нескладних правил.  Зокрема, слід повноцінно відпочивати, більше гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися і менше піддаватися стресам. А за кілька тижнів до 29 березня постаратися раніше лягати спати.