Новини

29 березня – День в Україні та світі

29-го березня в Україні та світі відзначають кілька свят. Зокрема, у світі святкують День фортепіано. Своє професійне свято відзначають фокусники, а ще 29 березня – День народження  Кока Коли. У церковному календарі – День пам’яті мученика Савина Єрмопольського.

Читайте також: На Чернігівщині СБУ затримала прикордонника, який намагався «злити» фсб інформацію про охорону північних рубежів України

Всесвітній день фортепіано. Ініціатором створення свята виступив відомий сучасний німецький композитор Нільс Фрам, який здобув свою популярність завдяки творчому підходу до музики. Подія об’єднує всіх шанувальників цього музичного інструменту. А головне завдання свята полягає в приверненні уваги до краси звучання фортепіано, заохоченні музикантів різного віку грати в громадських місцях.

Вперше святкування відбулося 2015 року. І коли у Фрама запитали, навіщо потрібен такий день, він просто відповів: “Святкування дня фортепіано не завадить нікому: ні виконавцям, ні композиторам, ні майстрам, ані слухачам”. Досить символічно і творчо композитор підійшов до дати святкування. Він обрав для свята 88-й день року, яким є 29 березня. Чому саме 88-й день? Тому що у фортепіано вісімдесят вісім клавіш.

Також 29 березня День фокусника (День диму і дзеркал). Це професійне свято. Фокусниками називають циркових майстрів, артистів, які демонструють публіці різноманітні трюки. Головний секрет фокусів в омані зору та спритності рук. Часто ілюзіоністи або фокусники відволікають увагу глядача за допомогою асистентів або використовують мистецтво ілюзії.

Цікаво, що професійні фокусники з’явилися ще в Середні віки. В XVIII столітті дуже популярним був ігровий автомат “Турок”. Люди думали, що машина вміє грати в шахи, але насправді в ньому всередині сидів шахіст. Раніше карткових фокусників називали шулерами.

А ще 29 березня День народження Кока-Коли. Саме цього дня 1886 року американський фармацевт Джон Пембертон створив новий напій на основі листя коки. Цікаво, що спочатку популярний сьогодні газований напій був ліками від головного болю. В першому варіанті напою в Кока-Колі містилося вино і кокаїн. І Джон Пембертон запатентував свій винахід як засіб від нервів. Пізніше ці інгредієнти були вилучені, а напій зробили газованим.

Рецепт відомого напою все ще тримають у таємниці. Його знають лише двоє людей. Цікавий факт: саме завдяки Кока-Колі на світ з’явився такий образ Санта-Клауса, який ми знаємо сьогодні.