Новини

2 лютого – День бабака: історія та традиції свята

2 лютого в багатьох країнах світу відзначають День бабака. У цей день заведено будити тваринку із зимової сплячки та таким чином прогнозувати прихід весни.

Вперше відзначати цей день почали в 1886 році в США, а бабак, що живе в горах Пенсільванії, став найпершим офіційним “метеорологом”. Цю традицію з радістю прийняли жителі Америки, а потім перейняли і канадці. Історики кажуть, що подібний спосіб визначення погоди існував і в Стародавньому Римі, але “спілкувалися” люди не з борсуком або бабаком, а з їжачком.

Читайте також: На Чернігівщині, в результаті ворожого обстрілу, загинуло 4-ро мирних людей, ще одного – поранено

Існує і друга версія – західні християни відзначали Стрітення Господнє за григоріанським календарем 2 лютого. Цей день за багатьма народними прикметами вважався показовим – можна було зрозуміти, якою буде погода найближчим часом.

Після того, як вийшов однойменний фільм “День бабака”, свято 2 лютого стало популярним у багатьох інших країнах. До речі, саме ця комедія перетворила початок свята в ім’я загальне, а фраза “День бабака” стала означати низку повторюваних подій.

Як День бабака відзначають – традиції та прикмети

Америка і Канада в цей день проводять безліч фестивалів і ярмарків, які відвідують громадяни країн і туристи. На таких заходах можна взяти участь у цікавих конкурсах, придбати сувеніри та дізнатися, який прогноз дав бабак-синоптик.

У День бабака існують всього лише дві основні прикмети:

  • тварина не бачить своєї тіні і спокійно виходить з нори – весна буде ранньою;
  • гризун в сонячний день бачить свою тінь, лякається і ховається в нору – доведеться зимувати ще шість тижнів.

Україна має свою традицію, яка приурочена до свята 14 березня – в День Явдохи. Вважається, що бабак в цю дату прокидається від зимової сплячки, виходить з нори, тричі свистить, а потім знову лягає спати до Благовіщення. Слов’яни здавна виходили в поле або степ, щоб почути цей свист.

В Україні зараз живуть два бабака-“метеоролога”: харківський Тимко і львівський Мішка. До речі, харківський бабак Тимко разом з іншими тваринами пережив російську окупацію.

Водночас в Українському гідрометеорологічному центрі зазначають, що до серйозних наукових прогнозів та синоптики бабак не має жодного відношення. Ідея цього свята залишається незмінною — привернення уваги до біорізноманіття та збереження українського степу” — вважають співорганізатори заходу.

Бабак степовий, або байба́к, або степовий сурок (Marmota bobak) — вид гризунів роду бабаків родини вивіркових. У 2021 році віднесений до зникаючих видів та внесений до Червоної книги України