Новини

2 лютого – День бабака. Чи скоро прийде весна?

День бабака щорічно відзначається 2 лютого. Особливо це свято люблять у США та Канаді, але українці теж не залишаються осторонь.

Люди спостерігають за маленькою твариною та її поведінкою. Вважається, що з його дій можна зрозуміти, чи скоро настане весна. День бабака популярний у всьому світі – тепер у багатьох країнах є свої бабаки-провісники. До речі, наш український бабак Тимко дав прогноз на весну 2022. Цього року весна в Україну прийде за розкладом, але погода буде нестабільною.

“Незважаючи на те, що Тимко не побачив свою тінь, весна буде досить нестабільною. Каже, що нас очікують температурні коливання”, – розказала наукова співробітниця кафедри біології Харківського національного університету ім. Каразіна Надія Токарська.

“Весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною”, – додала вона.

Вперше відзначати цей день почали в 1886 році в США, а бабак, що живе в горах Пенсільванії, став найпершим офіційним “метеорологом”. Цю традицію з радістю прийняли жителі Америки, а потім перейняли і канадці. Історики кажуть, що подібний спосіб визначення погоди існував і в Стародавньому Римі, але “спілкувалися” люди не з борсуком або бабаком, а з їжачком.

У День бабака існують всього лише дві основні прикмети:

  • тварина не бачить своєї тіні і спокійно виходить з нори – весна буде ранньою;
  • гризун в сонячний день бачить свою тінь, лякається і ховається в нору – доведеться зимувати ще шість тижнів.

Україна має свою традицію, яка приурочена до свята 14 березня – в День Явдохи. Вважається, що бабак в цю дату прокидається від зимової сплячки, виходить з нори, тричі свистить, а потім знову лягає спати до Благовіщення. Слов’яни здавна виходили в поле або степ, щоб почути цей свист.

В Україні зараз живуть два бабака-метеоролога: харківський Тимко і львівський Мішка.