Новини

19 травня – день в Україні та світі

У світі та Україні 19 травня відзначають: Всесвітній день сімейного лікаря, Міжнародний день віртуальних помічників, Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишківника та Міжнародний день боротьби з гепатитом.

Читайте також: Українську мову внесли до системи перекладів Єврокомісії eTranslation

Сьогодні в Україні святкують День сімейної медицини. Важлива подія для українців, адже процес реформування медицинської системи потребує чималої підтримки. Важливо підкреслити потребу у розвитку медицини, підтримувати лікарів сімейної практики, покращувати стандарти надання медичної допомоги. Свято було створене за ініціативою Кабінету Міністрів України та указу президента України 6 грудня 2017 року.

Також 19 травня Всесвітній день сімейного лікаря. Подія присвячена важливій ролі сімейних лікарів в медичних системах країн світу, підкреслюючи їхній внесок у справу охорони здоров’я населення планети. Сімейна медицина виникла досить давно, однак вузька спеціалізація набула поширення лише в XX столітті. Наприклад, ще за часів Давнього Риму у заможніх громадян був вдома особливий раб-лікар, який повинен був лікувати господарів та членів їхньої родини, а також інших рабів у домі.

А ще 19 травня Міжнародний день віртуальних помічників. Щорічно припадає на третю п’ятницю травня. Віртуальним помічником більшість з нас користувалися хоча б раз у житті. Він сильно спрощує життя сучасної людини, адже допомагає планувати день, шукати потрібну інформацію чи організовувати справи. Віртуальні помічники спочатку були створені спеціально для військових. Американський інститут SRI International розпочав їхнє розроблення 2005 року. 2010 року світ побачив масовий варіант завдяки компанії Apple.

19 травня Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишківника. Подія була започаткована Європейською асоціацією хворих на виразковий коліт і хворобу Крона. Головними символами цього дня є фіолетова стрічка і взагалі фіолетовий колір. Ним підсвічують цього дня знамениті архітектурні пам’ятки.

Також 19 травня Міжнародний день боротьби з гепатитом. Дата була започаткована Міжнародним альянсом боротьби з гепатитом 2008 року. Гепатитом називають інфекційне захворювання печінки, яке викликане одним з вірусів гепатиту. Може бути різного виду — А, B, C, D, E. Хвороба часто переігає безсимптомно, але найпоширенішими симптомами є нудота, порушення роботи печінки, слабкість, жовтяниця, потемніння сечі.