Новини

9 лютого – День в Україні та світі

Сьогодні, 9 лютого, віряни вшановують пам’ять святого Панкратія. 716-й день війни в Україні.

У світі відзначають Міжнародний день стоматолога, день піци та день народження волейболу.

Про все докладно розповідаємо у матеріалі.

Читайте також: Ще 100 захисників України повернулися із російського полону

9 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день стоматолога. Цікаво, що найдавніші артефакти, які мають стосунок до стоматології, датовані ще 7000-ми роками до нашої ери. На території сучасного Пакестану були знайдені рештки людей з просверленими за допомогою кремнієвого сверла отворами у зубах. Можливо, саме так наші предки боролися із карієсом. А перша друкована книга зі стоматології вийшла в Німеччині 1530 року. Справжнім початком нової ери в стоматології стала діяльність француза П’єра Фошара. Він у XVIII столітті довів, що зуби руйнуються через цукор, а не “зубних черв’яків”, як це думали раніше. Він виділив стоматологію в окрему науку і виробив детальну схему догляду за зубами.

Також 9 лютого Міжнародний день піци. Щорічно поціновувачі цієї італійської страви святкують цікаву подію. Класична піца Маргарита була створена італійцем Рафаеллем Еспозіто близько 200 років тому. Хоча прототип страви існував ще в давньому світі. Наприклад, в Древній Греції та Римі пекли плаский хліб з олією, прянощами та оливками. Піца стала особливо популярною після Другої світової війни. І кожна країна намагається додати до цієї страви щось своє.

А ще 9 лютого святкують День народження волейболу. Цей вид спорту захопив мільйони людей по всьому світу. Гра була створена американцем Вільямом Г. Морганом 1895 року у штаті Массачусетс. Він був директором із фізичного виховання YMCA. Спочатку свою гру він назвав Мінтонетт і це була менш напружена альтернатива баскетболу. Перша демонстрація відбулася 1896 року. Назву ж “волейбол” створив Альфред Голстед, коли побачив гру.