Відео дняНа часіНове на ТБ

Звернення колективу «Новий Чернігів»

Featured Video Play Icon

Під час великої війни ми втретє відзначаємо професійне свято День журналіста, але колективу чернігівського міського каналу Новий Чернігів не до привітань. У день, коли вкотре мала б стверджуватися свобода слова в країні, що б’ється за демократичні цінності, ми зіштовхнулися з тиском на наш телеканал роботу його колективу. Цими днями отримали тривожний сигнал – громада Чернігова може втратити власне медіа, а працівники каналу роботу.

Одноосібним рішенням начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський без жодних пояснень посеред року вносить рішення про скорочення фінансування нашого комунального підприємства на 2024 рік на 3 мільйона 452 тисячі. Це були кошти на 5 місяців роботи каналу і тільки на захищені статті – зарплати працівникам та комунальні. Жодних інших витрат, ми розуміємо, що в умовах повномасштабної війни головний пріоритет – допомога військовим.

Важливо, що річний кошторис телеканалу сам Брижинський і затвердив при формуванні міського бюджету наприкінці 2023 року, а зараз раптово вирішив його порізати. Вважаємо такі дії Брижинського є нічим іншим як наступом на свободу слова в прикордонному з агресором Чернігові, прагненням позбавити чернігівців доступу до інформації.

Ми – телеканал з понад 30 річною історією. Без перебільшення, кожен чернігівець знає слоган “Своє цікавіше”. Адже ми живемо і працюємо з вами, наші глядачі! За ці роки ми отримали не одну професійну нагороду. Нашу роботу відзначали і відзначають сьогодні. Національна спілка журналістів у 18 році визнала Новий Чернігів кращим регіональним телеканалом. Двічі за даними офіційної статистики ми були кращим комунальним підприємством України.

Єдиний в Чернігові телеканал працівники якого залишалися весь час блокади в місті і більше того, ми працювали, я працював, під обстрілами, з ризиком для власного життя, рятуючи життя інших людей.  І в той же час ми робили все, аби люди мали доступ до інформації. Нас чули, бачили не лише в Чернігові. Наші відео використовували українські та міжнародні ЗМІ, наші кадри в фільмі номінанта на Оскар.  Завдяки нашим відео СВІТ дізнався про Чернігів.

А далі, коли ЗСУ вигнали ворога з нашої землі, саме НАШІ відео лягли в основу роликів, які демонстрували міжнародним партнерам, розказуючи про втрати і руйнування міста, і завдяки яким вдавалося залучати зовнішню фінансову підтримку для відбудови Чернігова. Вважаємо це нашим внеском у відновлення міста-героя!

 Не Брижинський заснував і відкривав наш телеканал, не йому його і закривати! Вам не позбавити чернігівців права на інформацію!

 Дмитро Брижинський, рік тому медіаспільнота чернігова назвала вас найбільш закритим до ЗМІ чиновником і присвоїла вам перемогу в антипремії “Чернігівський будяк”. Сьогодні виходить ви вчергове підтверджуєте цей статус і не отримавши впливу на комунальний телеканал та його інформаційну політику виходить робите спроби закрити його, шляхом урізання фінансування. Таким чином ви позбавляєте працівників їх заробітних плат, можливості утримувати сім’ї та вимушуєте шукати іншу роботу? Вимагаємо припинити тиск на журналістів, тиск на свободу слова! Ваші намагання взяти телеканал “під контроль” ганебні!