Новини

Замість копійки – шаг: НБУ пропонує замінити назву української монети

Національний банк України пропонує змінити назву дрібної розмінної монети з “копійки” на “шаг”.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, копійка фактично є символом московської окупації.

Читайте також: В Україні стартував національний кешбек: як це працює

Саме час відновити справедливість для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, українське слово для визначення дрібних монет – це слово “шаг”, – пояснив Пишний.

Для цього необхідні відповідні законодавчі зміни. У разі їх ухвалення Верховною Радою НБУ зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Водночас Нацбанк не планує спеціально, через зміну назви, вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги, тобто вони перебуватимуть в обігу паралельно.

Це дозволить уникнути додаткових витрат, пов’язаних з утилізацією копійок та виготовленням шагів для їх заміни.

Заміна копійки шагом: чому це важливо

У НБУ кажуть, що відродження назви “шаг” поверне українським монетам власну ідентичність, а також сприятиме дерусифікації та деколонізації.

Зараз “копійки”, окрім України, зберігають в обігу тільки Росія та Білорусь.

Водночас на території України від часів Гетьманщини і до доби Української Революції 1917–1921 років використовувалася дрібна монета шаг.

Зокрема, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю УНР, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1 000 грн, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів.

Проте тоді карбування монет так і не було втілено в життя через економічні та технічні складнощі.

Натомість було випущено гроші дрібного номіналу – розмінні марки Державної скарбниці – 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. На зворотному боці вони мали напис: Ходить на рівні з дзвінкою монетою. Вони перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

Уже після здобуття Україною незалежності у 1991 році знову постало питання впровадження власної грошової одиниці. Серед потенційних назв для монет пропонувався і шаг (зразки навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році).

Однак 2 березня 1992 року постановою Президії Верховної Ради було затверджено назву копійка.