Новини

Забруднення річки Сейм досягло Десни: у Держводагентстві окреслили загрозу


Зафіксовано органічне забруднення з річки Сейм, яке вже досягло Десни, водночас хімічних або високотоксичних речовин не виявлено.

Про це заявив голова Держводагентства Михайло Янчук в ефірі телемарафону Єдині новини, повідомляє ICTV.

– Станом на цей час можемо констатувати, що відбулося забруднення річки Сейм. Фіксуємо переміщення цього забруднення. Воно вже досягло Десни, – сказав він.

За його словами, на сьогодні силами Держводагентства, відповідних організацій та лабораторій, а також лабораторіями Держекоінспекції здійснюється постійний щоденний моніторинг якості води у річках Сейм і Десна.

Читайте також: Екологічна катастрофа на Сеймі: російські окупанти отруїли річку на Чернігівщині

– Хімічних або високотоксичних забрудників не зафіксовано. Це органічне забруднення. Наразі закумульовано зусилля усіх служб для ліквідації цієї ситуації із залученням науковців і додаткових експертів, – наголосив Янчук.

Він зауважив, що за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля сьогодні відбудеться засідання Держкомісії з ТЕБ та НС, за результатами якого буде надано відповідні доручення органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо локалізації і ліквідації наслідків.

Виконувач обов’язків голови Держекоінспекції Ігор Зубович в ефірі телемарафону зупинився окремо на якості води у Десні.

За його словами, водозабір на території Сумської та Чернігівської областей не здійснюється, тому там проблем із питною водою немає.

– Щодо Київщини – тут немає жодних забруднень, якість води перебуває в допустимих межах. У Десні на території Сумської та Чернігівської областей  фахівці Держекоінспекції фіксували перевищення, але не хімічне чи якесь токсичне забруднення, а біологічне. Через нього рівень кисню дуже падає, тому дохне риба, – пояснив він.

27 серпня у Держагентстві з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм заявили, що у річці Сейм на Чернігівщині виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, зокрема амонію та завислих речовин, внаслідок чого фіксується масова загибель риби.

За їх даними, росіяни з 14 серпня скидають у річку Сейм на території РФ відходи невідомих речовин, спричиняючи забруднення водойми.

Від купання людей просять утриматися у Чернігові – місто звернулося до контролюючих органів щодо проведення аналізів якості води в Десні, а також подальшого її моніторингу.

На пляжах міста встановлять таблички «купатися заборонено». Докладно про це дивіться у матеріалі:  Забруднена вода Сейму вже у Десні: чернігівців просять утриматися від купання