Новини

За добу вогнеборці Чернігівщини ліквідували 32 пожежі

Упродовж минулої доби внаслідок спалювання громадянами сміття, сухої рослинності, а також необережного поводження з вогнем на Чернігівщині виникло 28 пожеж в природних екологічних системах та 4 в житловому секторі громадян. Як наслідок – пошкоджено 3 та знищено 1 споруду різного призначення, повідомляють в УДСНС у Чернігівській області.

Загальна площа, пройдена вогнем склала понад 73 га.

У зв’язку з цим, рятувальники Управління ДСНС України у Чернігівській області вкотре звертаються до громадян з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем в приватному житловому секторі, а також при перебуванні у лісових масивах, на відкритих територіях та біля торфовищ. За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю передбачено покарання у вигляді накладення штрафу на громадян від 170 грн. до 340 грн. та на посадових осіб – від 850 грн. до 1190 грн.

Більш жорсткі санкції за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу передбачені статтею 245 Кримінального кодексу України, зокрема:

п. 1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

п. 2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.