Новини

За 6 місяців жителі Чернігівщини сплатили понад 10 млрд гривень податків та зборів

До бюджетів усіх рівнів Чернігівської області платниками податків у першому півріччі 2022 року сплачено майже 6,5 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Єдиного внеску за цей період надійшло 3,6 млрд гривень.

Про це повідомили у Головному управлінні ДПС у Чернігівській області.

До державного бюджету спрямовано 2,8 млрд грн, що становить 43 % загальної суми сплачених податків за цей період. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 1 млрд грн (36 %), податку на додану вартість – 0,9 млрд грн (27,6 %), рентних платежів за користування природними ресурсами – 0,7 млрд грн (24,6 %) та податку на прибуток – 0,3 млрд грн (9,3 %). Порівняно з минулорічним фактом надходження зменшились на 25 відс. (-0,5 млрд грн) в основному за рахунок зниження збору по податку на додану вартість (широкомасштабне російське вторгнення дестабілізувало роботу бюджетоформуючих платників області та малого і середнього бізнесу).

Читайте також: За добу українські воїни знищили 200 орків, 9 танків та літак – Генштаб ЗСУ

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено майже 3,7 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 2,8 млрд грн (75 % в загальнообласній сумі), єдиного податку – 0,4 млрд грн (11,4 %), податку на майно – 0,3 млрд грн (8,9%). Факт минулого року перевищено на 8 відс. або на 0,3 млрд грн в основному за рахунок збільшення сплати по податку на доходи фізичних осіб (на 23,8 % або на 0,5 млрд грн) внаслідок внесених до законодавства змін.

Добровільна сплата до бюджетів усіх рівнів складає 99,4 % від загальної суми податків.

Страхувальниками для перерахування до Пенсійного та інших фондів сплачено у січні-червні 2022 року 3,6 млрд грн єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування. Факт надходжень минулорічного відповідного періоду перевищено на 22 % або на 0,7 млрд гривень.