Новини

З 10 грудня безкоштовні пластикові пакети у магазинах стануть платними – міністерство

З 10 грудня у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів, окрім біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів для упаковки свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

Про це повідомляє пресслужба міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Відповідна норма передбачена законом “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”.

«Мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів. Адже, коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а отже у довкіллі», – зазначається у повідомленні.

До прикладу, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%, що дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику.

У міністерстві зазначають, що використання екоторбинки це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Це економічно вигідніше. Альтернативою пластику є й біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців та абсолютно не шкодить довкіллю. Наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Як повідомлялося, Міністерство економіки пропонує запровадити наступні мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети (за один пакет з ПДВ): без ручок та бокових складок – 2 грн, без ручок та з боковими складками; з ручками та без бокових складок – 2,5 грн і з ручками та бічними складками – 3 грн. Відповідний проєкт постанови було внесено на розгляд Кабінету міністрів 17 листопада, однак його ще не прийнято.

Нагадаємо, у червні цього року Верховна Рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким надала уряду повноваження встановлювати мінімальні роздрібні ціни на них. Згідно із законом, вимога про платність пакетів не поширюється на пластикові пакети, що біорозкладаються, і надтонкі, що призначаються для первинного пакування риби, м’яса, сипучих продуктів і льоду і використовуються до 1 січня 2023 року.