Новини

Які зі шкіл Чернігова змінять набір учнів у зв’язку з реформою НУШ

У Чернігові, як і по всій Україні, галузь освіти готується до проведення наступного етапу реформи Нової української школи (НУШ). Згідно з новими положеннями законодавства, вже з 2024 року система закладів шкільної освіти має відповідати наступній структурі:

  • Початкова школа;
  • базова освіта впродовж п’яти років у гімназіях;
  • профільна для 10-12 класів (які запроваджуються з 2027 року) – окремо в ліцеях.

Важливо, що початкова школа може бути структурним підрозділом гімназії, але не може бути структурним підрозділом ліцею. Повідомляє Прес-служба Чернігівської міської ради.

Щоби підійти до такої моделі безболісно і поступово, підготовчий етап змін стартує вже з 2021 року. Яка підготовча робота цьому передувала в Чернігові – читайте в нашому попередньому матеріалі.

 Вже починаючи з цього року ми маємо прийняти рішення про те, які навчальні заклади будуть набирати десяті класи і не будуть набирати перші, і які навчальні заклади починаючи з цього року і до 2024-го не будуть набирати десяті, але будуть збільшувати кількість перших класів, – анонсує подальші кроки керівник міського управління освіти Василь Білогура.

Днями він оприлюднив напрацьовану позицію управління в питанні того, які саме освітні заклади міста мають стати ліцеями. Це сьогоднішні загальноосвітні спеціалізовані школи №1 і №12 та ліцеї № 15 і №22. Вони обиралися за цілим комплексом критеріїв, у тому числі – такого розташування, щоби забезпечити освітніми послугами мешканців усього міста. Ліцеї не будуть спеціалізуватися на якомусь окремому напрямку знань, а кожен з них буде мати різні профілі – і фізмат, і хімбіо, і українську філологію, і іноземну філологію тощо. Вони всі будуть рівноправними.

Вже цьогоріч кількість 10-х класів у майбутніх ліцеях збільшать щонайменше удвічі, і збільшуватимуть надалі ще два роки поспіль. Одночасно з 1 вересня 2021 року  вони припиняють набір першокласників. Для дітей, які проживають у цих районах міста, будуть створені додаткові перші класи в інших школах у територіальній доступності. Але тим дітям, які вже навчаються в початкових класах цих шкіл зараз, кудись переходити потреби не буде. До визначених років вони встигають завершити своє навчання у  стінах своїх навчальних закладів.

Паралельно упродовж трьох наступних років припиняється набір до 10-их класів у всіх інших навчальних закладах Чернігова.

  • Школи №4, 5, 6, 7, 9, 13, 17, 20, 27, 30 та 33 не набиратимуть учнів до 10-их класів з 2021 року.
  • №14, 16, 18, 19, 21, 29, 34 та 35 – з 2022 року.  
  • №2, 3, 11, 24, 28, 31, 32 – з 2023 року.

Кількість профільних класів у закладах освіти №1, 12, 15, 22 з 2021 року також збільшиться вдвічі. На 1 вересня 2024 року кожен з ліцеїв матиме сімнадцять 10-их та шістнадцять 11-их різнопрофільних класів. Це відповідає сумарній кількості старших класів у всіх школах Чернігова зараз.

– Ліцеї повинні мати відповідну матеріально-технічну базу, мають бути забезпечені кращими вчителями, кращими кадрами, які мають викладати предмети на профільному поглибленому рівні. Поки триває перехідний етап, ліцеї мають максимально забезпечити обладнанням з кожного профілю і кадрами відповідного рівня, – розповідає Яніна Тимошенко, директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників.

За словами очільника управління освіти, якщо кількість заяв до ліцеїв буде більше ніж місць – відбуватиметься конкурсний відбір за загальними правилами, незалежно від місця проживання та місця попереднього навчання. Діти, які не вступатимуть до ліцеїв, матимуть змогу продовжити навчання в пофесійних (професійно-технічних) закладах, спеціалізованих закладах (культурно-мистецького, спортивного та інших профілів) або закладах фахової перед вищої та вищої освіти.

Такого, що дитина не здобуде повну середню освіту – не буде. Просто зміниться підхід до навчання та переформатується система закладів. Реформа покликана зробити освіту більш якісною, аби кожна дитина відповідно до її таланту, здібностей і старань, могла отримати відповідний розвиток.