Новини

Як обміняти або відновити водійські права в умовах війни

За пів року з моменту відновлення послуги сервісні центри МВС в Чернігівській області отримали майже 600 заявок на обмін або відновлення посвідчення водія через Електронний кабінет водія. Адміністратори закладів розглянули ці онлайн-заявки і схвалили виготовлення 488 посвідчень водія. Про це повідомили у Регіональному сервісному центрі ГСЦ МВС в Чернігівській області.

Читайте також: Пожежі в екосистемах: на Чернігівщині за добу згоріло понад 10 гектарів

Частину замовлених посвідчень водія було доставлено замовникам Укрпоштою. А решта, відповідно були отримані у сервісних центрах МВС Чернігівщини.

У сервісному центрі МВС нагадали про послугу обміну та відновлення посвідчення водія в кабінеті водія, а також про статуси онлайн-заявок та причини відмов у послузі.

Для того, щоб оформити заявку на обмін чи відновлення посвідчення водія потрібно:

— авторизуватись в Електронному кабінеті водія,

— заповнити всі поля заявки, перевірити чи правильно підтягнулись автоматичні дані з реєстрів,

— підписати заявку електронним підписом та

— оплатити карткою.

Ці кроки займають до 10 хвилин. Потім варто дочекатись розгляду заявки адміністратором сервісного центру МВС і слідкувати за зміною статусу заявки в розділі Мої послуги в Електронному кабінеті водія.

У сервісному центрі попереджають, що посвідчення водія, що видавалися  до 2013 року  навряд чи вдасться обміняти або відновити таким зручним способом, бо його може просто не бути в реєстрах. Електронні бази даних з’явилися в Україні в 2013 році.

Скільки часу розглядають заявку?

Законодавство України передбачає термін до 10 робочих днів на розгляд онлайн-заявки. Але варто нагадати, що на час дії воєнного стану терміни надання державних послуг можуть бути продовжені.

Які основні причини відмов?

Причини відмов для обміну чи відновлення посвідчення водія через Електронний кабінет водія можуть бути різними.

Нагадуємо, адміністратор перевіряє водія за всіма наявними в Україні базами. По-перше, якщо мова про 2-річне посвідчення водія, яке видавалось людині вперше, можна обміняти без складання іспитів лише за умови наявності не більше 2 штрафів у сфері дорожнього руху. Якщо таких штрафів у водія більше, то онлайн заявку відхиляють і запрошують такого водія на складання іспитів.

Крім того, відхилити заявку можуть через відсутність актуального фото. Це часта причина, бо з 2013 року, коли в Україні з’явилися електронні бази даних вже пройшло 10 років і не завжди фото в посвідченні водія є актуальним. А буває і таке, що взагалі відсутнє фото в реєстрах, якщо мова про старіше посвідчення водія.

Також, серед причин відмови онлайн-заявок на обмін посвідчення водія — неоплачені штрафи. Адже людина, в якої є борги перед державою, не може отримувати державні послуги. У сервісному центрі МВС зазначають, що вони бачать всі штрафи:

— як ті, що виписали патрульні поліцейські,

— так і штрафи автоматичної фіксації,

— і штрафи муніципальної поліції за неправильне паркування у великих містах.

Як отримати документи?

Коли людина оформляє заявку на обмін посвідчення водія в електронному кабінеті водія, то там видно, що є 2 способи отримання:

  • особисто в сервісному центрі МВС;
  • або з додатковими логістичними витратами, які включають пакування посвідчення водія у спеціальний конверт і відправлення Укрпоштою.

У першому випадку вартість обміну посвідчення водія становитиме орієнтовно 269 грн., а в другому ще додатково 300 гривень за логістичні витрати. При цьому, Ви економите свій час.

Незабаром послуга обміну посвідчення водія буде доступна не тільки в Електронному кабінеті водія, але і через Дію.