Новини

Як MacBook захищає дані користувача: 4 основних сценарії

Компанія Apple щорічно впроваджує додаткові методи захисту конфіденційної інформації власників фірмових лептопів та смартфонів. Це особливо важливо для юридичних осіб та бізнесменів: витік секретної інформації може спровокувати скандал та репутаційні втрати.

В MacBook є кілька сценаріїв, які допомагають захистити пристрої від несанкціонованого доступу третіх осіб. Що це за механізми та який принцип їх дії, розповідаємо детальніше в статті.

Надійна операційна система

Кожен ноутбук бренду Apple має встановлену macOS. Це перша лінія захисту інформації. Фірмова операційна система віртуозно захищає девайс від хакерських атак та розпізнає віруси завдяки вже встановленому антивірусу. ОС оновлюється автоматично: користувачу не варто хвилюватися, що встановлена версія втратила актуальність.

На що ще здатна macOS?

  • FileVault 2 — функція, що дозволяє в кілька етапів шифрувати дані на диску для завантаження інформації.
  • Gatekeeper — моментально попередить, що ви намагаєтесь встановити небезпечний додаток.

Вбудовані програми, що постійно працюють в фоновому режимі, також спрямовані на захист від фішінгу, спаму, зломів паролів до акаунтів з подальшим повідомленням користувача.

Надсилайте файли напряму через AirDrop

Обмін файлами з контрагентами та партнерами — звична справа. Як бути певними, що документи не будуть перехоплені хакерами після відправлення на електронну пошту?

За допомогою AirDrop можна безпечно обмінюватися посиланнями, геомітками, зображеннями, відео, документами між пристроями бренду Apple. Не потрібно підключення до інтернету, відсутні обмеження по розміру файлів. AirDrop можна налаштовувати під власні потреби, приймати та відхиляти запити від інших користувачів.

З Touch ID — ще безпечніше

Ця функція в «яблучних» девайсах дозволяє не створювати довгі паролі з цифр та літер, які треба вводити раз за разом. Розблокування пристрою може бути швидким та комфортним з Touch ID. Це датчик зі сканером для зчитування біометричної інформації — відбитків пальців власника гаджета. Такий унікальний, зашифрований пароль неможливо зламати. Дані зберігаються в стабільній системі Secure Enclave, з якої нікуди й ніколи не передаються. Переваги використання датчика — очевидні:

  • для розблокування лептопа треба просто торкнутися датчика;
  • можна створити окремі відбитки-паролі для п’яти облікових записів у MacBook. Зручно, коли девайс знаходиться в колективному використанні;
  • допомогає захистити дані в разі викрадення чи втрати ноутбука;
  • за допомогою Touch ID можна авторизуватися в додатках, програмах, підтвердити транзакції.

Без резервної копії — нікуди

За допомогою програми Time Machine можна максимально спростити процес резервного копіювання файлів. Налаштуйте зручний для вас графік збереження необхідної інформації — і система буде самостійно виконувати цю задачу. Якщо ви щось видалите або безповоротно втратите ноутбук, можна буде відновити абсолютно всі дані.