Новини

«Вогняне кільце» сонячного затемнення побачать в Україні

10 червня жителі Землі зможуть побачити незвичайне астрономічне явище – кільцеподібне сонячне затемнення, або «Вогняне кільце».

Про це повідомляє Meteoprog.

Сонце “заховається” за Місяцем і для деяких частин планети на короткий період потік сонячного світла буде обмежений.

Хоча й частково, але затемнення можна буде побачити майже по всій території України, окрім деяких південних регіонів. Українці зможуть побачити близько 5% від загального затемнення.

Воно розпочнеться о 13:26:07 за київським часом, максимальної фази кільцеве сонячне затемнення досягне 14:15:27 і закінчиться о 15:03:29.

Найкраще кільцеподібне сонячне затемнення 10 червня 2021 року буде видно у деяких містах Канади (Ікалуїт, Алерт), Гренландії (Каанаак) і Росії (Чокурдах, Біла Гора, Середньоколимськ, Зирянка).

Наступного разу таке явище жителі Землі побачать аж 21 червня 2039 року, через 18 років.

У 2021 році мешканці Землі зможуть побачити повне сонячне затемнення. Воно відбудеться 4 грудня 2021 року. Однак на території України його не буде видно. Повністю побачити це явище можна буде лише в Антарктиді, а частково – на півдні Африки, в Австралії та Новій Зеландії.

Однак, 25 жовтня 2022 року відбудеться сонячне затемнення, яким можна буде насолодитися і в Україні (особливо, лівобережній частині). Тоді українці зможуть побачити затемнення Сонця на 51%.