Новини

Вода у Десні, Стрижні та Білоусі не токсична – результати досліджень

Вода у чернігівських річках Десна, Стрижень і Білоус не має токсичної дії. Такі результати дослідження проб води на замовлення КП “Чернігівводоканал” оприлюднивдепартамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА на своїй Facebook-сторінці.

Зокрема зазначається, на початку червня відібрали та перевірили на токсичність проби води у 17 створах цих річок в межах міста.

Читайте також: У Чернігові на тиждень перекриють рух по вулиці Мартина Небаби

Для проведення досліджень застосовано найпоширеніший метод біотестування на ракоподібних Daphnia magna Straus, що ґрунтується на реакції зазначених живих організмів.

 “Ці планктонні організми здатні сприймати набагато нижчі концентрації шкідливих речовин, ніж будь-який датчик або прилад. Так, критерієм токсичності води є загибель 50 і більше відсотків дафній у відібраному зразку упродовж 96 годин. Результати досліджень відібраних проб показали, що вода в річках навколо обласного центра не чинить гостру токсичну дію на тест-об’єкти”, — йдеться у повідомленні.

Фінансується дослідження здійснюється за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.