Новини

Віра, Надія, Любов

30 вересня православні вшановують День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, які постраждали за свою віру. Такі імена для дівчаток вибрані не випадково: їх мати була зразковою християнкою і назвала дочок найсвітлішими жіночими чеснотами , бажаючи виховати у них лише найкращі якості. Жили всі четверо жінок у Римі, в часи, коли прихильники християнської віри зазнавали переслідувань та покарань. Трагічна доля не оминула й цю сім’ю.

Цього дня у церквах проходить святкова божественна літургія. Віряни ставлять свічки та моляться біля ікони трьох великомучениць і їх матері. Просять віри, любові, благополуччя й мудрості, а також здоров’я дітям і жінкам. Бездітні жінки біля ікони святої Софії просять зачаття дитини.

30 вересня жінки з ім’ям Віра, Надія, Любов та Софія святкують свої іменини.
У цей день прийнято дарувати їм подарунки, а вони пригощають своїх рідних і близьких ласощами. Іменинницям слід сходити до церкви і попросити про благополуччя та любов.

У день великомучениць існує багато прикмет.
Стверджують, що цього дня треба гучно плакати. Якщо, жінка поплаче, то це відведе всі біди, прикрощі та напасті від неї самої та її сім’ї. У цей день жінкам заборонено робити усілякі хатні роботи, час потрібно проводити у родинному колі і у більшу частину уваги приділити дівчаткам.

А ще кажуть, якщо в цей день пішов дощ, буде рання весна, якщо ні- зима буде теплою.