Відео дня

Верховний суд відновив права місцевого самоврядування

Featured Video Play Icon

Верховний суд виніс рішення на користь громади Чернігова, скасувавши попередні політично вмотивовані судові рішення.

Як відомо, чернігівський окружний адміністративний та київський Шостий адміністративний апеляційний суди в 2023 році за позовом начальника міської військової адміністрації Брижинського ухвалили «унікальні» за своїм характером рішення, якими передали повноваження приймати бюджет та зміни до нього від діючої обраної чернігівцями міської ради одному призначеному з Києва чиновнику. Є підстави вважати, що суди приймали ці рішення в умовах політичного тиску, бо дуже поспішали та слухали справу в закритому режимі, без публічності та заслуховування сторін. 

Міська рада подала касаційну скаргу, в результаті – 29 лютого Верховний суд скасував попередні рішення та відправив справу на повторний розгляд. Це рішення є перемогою справедливості не лише для громади Чернігова, а всіх міст, де є повноважна міська рада та одночасно військова адміністрація.

Нагадаю, що відповідно до ст. 19 Конституції органи держвлади та місцевого самоврядування діють в межах та спосіб, що передбачені Конституцією та Законами.

Згідно норм Бюджетного кодексу (ст. 76-77) місцеві бюджети затверджуються рішенням місцевої ради. Подальші дії також регламентуються Законом та мають відповідати типовим положенням бюджету, затвердженим Кабміном.

Президент створив в Чернігові МВА, але за його поданням Верховна Рада не наділила її начальника повноваженнями міської ради, виконкому та міського голови. Отже, немає жодних підстав стверджувати, що функції, які Законом покладені на місцеве самоврядування, передані начальнику МВА. Рішення Верховного Суду – ще одне підтвердження цього факту.

Постанова Верховного суду – ще одне свідчення справедливості боротьби громади Чернігова за свої права та проти свавілля чиновників з центру. Місцеве самоврядування – основа демократії та запорука європейського вибору країни. Це цінності, за які сьогодні воюють українці, за які так гордо стоїть Чернігів.