Новини

В Україні заборонили використовувати Telegram держслужбовцям і військовим – РНБО

В Україні обмежать використання месенджера “Телеграм” в органах державної влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури.

Про це повідомили в РНБО.

Там розповіли, що у четвер, 19 вересня, Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив це рішення на відповідному засіданні. На ньому обговорювали можливі національній безпеці від телеграму, особливо під час повномасштабної війни Росії проти України.

Читайте також: Сили ППО збили 61 ударний БпЛА та одну керовану авіаційну ракету ворога

Представники СБУ та ГШ ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки, – наголосив він.

-З метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури.

Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків, – заявили в РНБО.