Новини

В Україні стартував національний кешбек: як це працює

2 вересня запрацювала програма «Національний кешбек», яка була  затверджена Кабміном 20 серпня 2024 року. Вона передбачає можливість отримання громадянами України грошової  компенсації у розмірі 10% вартості придбаних українських товарів.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Читайте також: Орден Богдана Хмельницького за Авдіївку: історія підполковника Родіона Комарова

На які товари надаватиметься кешбек?

Кешбек буде нараховуватись на товари українського виробництва, включаючи медичні вироби та ліки. Його не будуть нараховувати на підакцизні товари.

Участь у програмі є добровільною як для покупців, так і для продавців та виробників. Інформація про наявність кешбеку на конкретний товар буде надана магазином або доступна на офіційному сайті програми.

Як використовувати кешбек?

Отримані кошти можна буде витратити на різні послуги: комунальні, медичні, спортивні, квитки на потяг, кіно тощо. Також є можливість задонатити кошти на підтримку Збройних Сил України або придбати військові облігації.

Максимальна сума кешбеку:

Учасники прогоами можуть отримати до 3000 грн кешбеку на місяць.

Як активувати кешбек?

Для участі в програмі потрібно:

  • відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту в банку.
  • в додатку «Дія» обрати послугу «Національний кешбек».
  • надати згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів.

Як працюватиме нарахування коштів?

Кешбек нараховується щомісяця, з виплатою на картку до 20 числа наступного місяця. Готівку з рахунку зняти буде неможливо, а використати кешбек за 2024 рік потрібно до 31 січня 2025 року.

Податки з кешбеку

Наразі що невідомо, чи буде кешбек оподатковуватись. Для звільнення від податків потрібні зміни до Податкового кодексу, які повинна ухвалити Верховна Рада.

Хто може брати участь у програмі «Національний кешбек»?

Виробники та продавці можуть долучитися до програми через портал «Дія».   Учасники  програми мають передавати інформацію про здійснені розрахункові операції та перебувати на загальній системі оподаткування.

 «Кешбек нараховуватиметься тільки на покупки, які здійснюватимуться безготівково та будуть відображатися у фіскальних чеках продавців. Відповідно, участь в програмі можуть брати тільки торговці, які забезпечують передачу інформації про здійснені розрахункові операції, а також перебувають на загальній системі оподаткування. Це підтримуватиме легальний бізнес та сприятиме детінізації торгівлі», так прокоментувала запуск програми Перша віце-прем’єр-міністр — Міністрка економіки Юлія Свириденко.